Sukob patrijarha: Prvi čovjek Ruske pravoslavne crkve na udaru drugih poglavara

Svijet 12. tra 202214:55 > 15:15
Izvor: SPUTNIK / REUTERS

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, godinama je odani saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, njegova glasna podrška invaziji na Ukrajinu izazvala je snažne prijekore drugih vjerskih poglavara koji smatraju da je time napustio kršćanska učenja.

U svojoj posljednjoj nedjeljnoj propovijedi Kiril je poručio vjernicima da poštuju vlasti. To ne čudi, jer otkad je 2009. ustoličen, Kiril je usko povezan s trenutnim političkim režimom u Rusiji, piše Yahoo News.

Kiril je bio glasan i dosljedan pristaša Putinove invazije na Ukrajinu, unatoč činjenici da je velika većina Ukrajinaca pravoslavne vjeroispovijesti. U nedjelju je gotovo 300 vođa Ukrajinske pravoslavne crkve potpisalo pismo u kojem optužuju Kirila za “moralne zločine” jer je podržao ničim izazvan napad na Ukrajinu, u kojem su ubijene tisuće civila.

vezana vijest

“Naš stav je u potpunosti u skladu s Evanđeljem i crkvenom tradicijom. Obraniti domovinu od neprijatelja jedna je od glavnih kršćanskih vrlina”, napisali su ukrajinski klerici.

I mnogi kršćanski poglavari na Zapadu osudili su invaziju, uključujući papu Franju, kao i neki članovi crkve na čijem je čelu Kiril. Međutim, većina ruskog svećenstva dijeli Kirilove stavove. Murmanski mitropolit Mitrofan nazvao je tako invaziju na Ukrajinu bitkom protiv “antikrista”.

Za Kirila se dugo sumnjalo da je nekoć bio agent KGB-a, službe sigurnosti iz sovjetske ere. On je simbol ponovnog uspona pravoslavne crkve pod Putinom, koji je koristio religiju da ojača svoju nacionalističku i antizapadnu viziju.

Kada je Putin krajem veljače odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu u pokušaju “denacifikacije” vlade u Ukrajini, Kiril je rekao vojnicima da su na “ispravnom putu”.

Putinov ključni saveznik

Kiril ostaje ključni saveznik Kremlja koji se sve više bori.

“Moralni blagoslov Ruske pravoslavne crkve za ovaj rat godinama se pripremao”, rekao je Samuel Ramani, stručnjak za Rusiju sa Sveučilišta Oxford.

Iako je malo tko bio iznenađen Kirilovom lojalnošću Putinu, njegov +nedostatak brige za nevolje običnih Ukrajinaca obnovio je kritike njegovog mandata.

Iako je općenito pozivao na mir, 75-godišnji biskup također nije krio svoje istinske simpatije. “Ušli smo u borbu koja nema fizički, već metafizički značaj”, rekao je Kiril početkom ožujka.

vezana vijest

U naširoko osuđivanoj propovijedi ranije ovog mjeseca, Kiril je napao Zapad. Govorio je o zlonamjernoj sili pod čijem utjecajem je većina svijeta zbog čega one nisu neovisne. Nije imenovao zlonamjernu silu koju je imao na umu, ali Putin je okrivio Sjedinjene Države za stvaranje uspješnog otpora Ukrajine Rusiji.

“Mi smo zemlja koja voli mir i vrlo miroljubiv, dugotrpni narod koji je patio od ratova kao malo koji drugi europski narod. Nemamo želju za ratom ili za nečim što bi moglo naštetiti drugima. Ali nas je čitava naša povijest toliko obrazovala da volimo svoju domovinu i bit ćemo spremni braniti je na način na koji samo Rusi mogu braniti svoju zemlju”, rekao je Kiril.

Propovijed od 3. travnja dovela je do prijekora od strane čelnika Grčke pravoslavne crkve u Sjedinjenim Državama.

“Iz riječi i djela patrijarha Kirila možemo zaključiti da je sklopio pogodbu s Putinom i njegovim prijateljima. Ovo je, doista, tužan trenutak za našu Crkvu koji cijeli svijet gleda”, rekao je nadbiskup Elpidofor.

Rowan Williams, vrhovni poglavar Anglikanske crkve, pozvao je Svjetsko vijeće crkava da izbaci Rusiju nakon propovijedi 3. travnja.

“Kada crkva aktivno podupire agresiju, ne osuđuje očito očito kršenje bilo koje vrste etičkog ponašanja u ratnom vremenu, tada druge crkve imaju pravo dovesti u pitanje njezino članstvo”, rekao je Williams u intervjuu za BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar