Tajvan spreman za sukob, vojska u borbenoj pripravnosti

Svijet 04. kol 202212:12 > 12:14 0 komentara
REUTERS/Ann Wang/Ilustracija

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u Taipeiju da su oružane snage zemlje u borbenoj pripravnosti te da nadziru svih šest područja manevara oko demokratske otočne republike kao i otoke dalje od obale.

Tajvan je spreman za sukob, ali ga ne traži – no branit će nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, rečeno je.

vezana vijest

Ministarstvo je navelo da je kineska vojska namjerno odabrala manevarska područja u pogledu lokacija i razmjera kako bi prekršila status quo Tajvana i potkopala regionalni mir.

Primjedbe se odnose na činjenicu da šest područja dijelom zadire u tajvanske teritorijalne vode, što se nije događalo u prijašnjim vježbama.

Manevri su počeli već u utorak navečer, ali su u četvrtak pojačani do punog opsega.

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) u četvrtak poslijepodne ispalila “nekoliko vođenih projektila klase Tongfeng” u vode sjeveroistočno i jugozapadno od otoka.

Glasnogovornik ministarstva kratko je rekao da su tajvanske oružane snage pratile ispaljivanje u stvarnom vremenu nakon što su ga detektirale u 13 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu (7.56 sati po srednjoeuropskom vremenu) i da su aktivirale obrambene sustave.

Ministarstvo je osudilo “tu iracionalnu akciju koja potkopava regionalni mir”.

Čini se da je potvrda ministarstva obrane bila jedna od prvih indikacija da je Kina zapravo počela vojne vježbe gađanja bojevim streljivom iz zraka i mora, kao što je PLA prethodno najavila “vježbe zajedničke obuke” u šest područja koja okružuju Tajvan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.