Uzgajivači pozvani na oprez zbog afričke svinjske kuge

Svijet 27. srp 202110:22 0 komentara
svinje, svinjska kuga
NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge (ASK) diljem Europe, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ponovno provodi kampanju podizanja razine svijesti o toj bolesti te poziva uzgajivače svinja na oprez, izvijestili su u utorak iz EFSA.

Nositelj EFSA-ine kampanje u Hrvatskoj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) čija je ravnateljica Darja Sokolić navela kako je između 2016. i 2020.  u Europi zbog afričke svinjske kuge izgubljeno 1,3 milijuna svinja.

“Takvi pokazatelji jasan su razlog zašto putem ove kampanje podižemo razinu svijesti o tome da su pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje ove bolesti od ključnog značaja u zaustavljanju širenja epidemije”, istaknula je te poručila da je zaustavljanje ASK moguće samo zajedničkim naporima naših svinjogojaca, lovaca i nadležnih institucija.

Kampanju podržava i Ministarstvo poljoprivrede kao i udruge uzgajivača svinja i veterinara.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković napominje kako se u cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja ASK, od 2019. do danas sva gospodarstva koja drže svinje kategorizirana u odnosu na biosigurnost.

Ministarstvo poljoprivrede je do sada u tu svrhu utrošilo više od 27 milijuna kuna, kazala je te pozvala sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak unaprjeđenja biosigurnosti na farmama.

Kategorizacija gospodarstva se provodi na trošak državnog proračuna za novu farmu koja se prvi puta kategorizira, kao i za one posjednike koji imaju do 10 svinja i prošli su edukaciju o biosigurnosti kod naših savjetnika i unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima.

Vučković je najavila i kako će tijekom ovog mjeseca biti objavljen novi javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje predstavljaju izvor zaraze za domaće svinje.

“Ministarstvo poljoprivrede od 2019. sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 posto stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kn po korisniku te je u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika”, kazala je Vučković napominjući kako se samo s nizom mjera i odgovornim ponašanjem može nastaviti uspješno zadržavati ASK van granica Hrvatske.

S ljetnom sezonom raste rizik od afričke svinjske kuge

Afrička svinjska kuga, kako navode iz EFSA-e, brže se širi ljeti uslijed većih migracija životinja pa tako i pojačane aktivnosti divljih svinja, zatim većih migracija ljudi zbog turizma i posljedično povećanog prometa hranom koji donosi turizam.

Kako ljetni mjeseci obično povećavaju rizik od pojave ove bolesti, kampanja je usmjerena na podizanje svijesti u razdoblju od srpnja do listopada.

U kampanji se obrađuje problematika zarazne virusne bolesti domaćih i divljih svinja od koje one ugibaju u gotovo 100 posto slučajeva te za nju ne postoje ni lijek niti cjepivo.

Iako bolest ne pogađa ljude niti bilo koju drugu životinjsku vrstu, nanosi značajnu gospodarsku štetu pogođenim zemljama.

Naime, s obzirom na visoku razinu smrtnosti, pojava ASK u nekom području ili zemlji može ozbiljno utjecati na svinjogojstvo jer dovodi do ograničavanja trgovine te do značajnih financijskih gubitaka, koji se mogu očitovati i usmrćivanjem većeg broja domaćih svinja te povećanim odstrelom divljih svinja.

Stoga je, kako ističu iz EFSA pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje slučajeva od ključne važnosti za suzbijanje bolesti.

U okviru kampanje EFSA zato želi ponovno skrenuti pozornost uzgajivačima svinja i subjektima koji se bave stočarstvom na to kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi poljoprivredna gospodarstva i stoku, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu prijaviti je nadležnim institucijama.

Cilj je, kako ističu, na taj način ojačati mogućnosti ranog otkrivanja bolesti i produbiti razumijevanje o potrebnim biosigurnosnim mjerama.

Voditelja Odjela za zdravlje životinja i biljaka u EFSA-i Nikolaus Kriz je kazao kako kao znanstvena organizacija rade na izradi procjena i davanju preporuka koje mogu pomoći zemljama ugroženim od afričke svinjske kuge da zaštite životinje i svoja gospodarstva.

“Pomažemo uzgajivačima i drugim dionicima primjenjujući na terenu naša znanstvena saznanja i širimo našu poruku o otkrivanju, sprječavanju i prijavljivanju zaraze”, istaknuo je.

U priopćenju se navodi kako je podizanje svijesti o ASK-u za EU iznimno važno jer je ona s pet milijuna tona godišnje najveći izvoznik svinja i svinjskih prerađevina na svijetu. To svinjogojstvo čini jednom od najvažnijih grana u poljoprivrednom sektoru zauzimajući oko 8,5 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u 27 država članica EU-a. A

Uzme li se u obzir podatak da proizvodnja svinjskog mesa zauzima 35 posto ukupne proizvodnje mesa u EU, pojava afričke svinjske kuge može uzrokovati značajne gospodarske štete na nacionalnim razinama i diljem Europe, navodi se.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, ona zajedno s Albanijom, BiH, Grčkom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Slovenijom čini “ugroženu regiju” zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga, ističu iz EFSA-e.

Pojačan oprez, kako navode, potreban je jer su ove godine slučajevi već zabilježeni u Bugarskoj, Estoniji, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Kampanja se provodi u ukupno 18 europskih zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!