Nakon što je priznao separatiste, Putin šalje vojsku u “mirovnu misiju” u Donbas

Svijet 21. velj 202208:04 > 22:47 5 komentara
Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak priznao neovisnost proruskih separatista u Ukrajini, obrušivši se na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u "poprište rata".

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Tijek događaja

22:40 Putin šalje vojsku u Donbas

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je slanje ruske vojske u istočnu Ukrajinu, u Donbas, regiju u kojoj su dvije proruske pobunjeničke republike, javlja AFP.

Kako se navodi u zapovijedi ministarstvu obrane koju je Putin potpisao večeras, ruska vojska kreće u “mirovnu misiju”.

Vojska je poslana kako bi “održavala mir”, navodi se u zapovijedi.

1

21:45 Lenjin, boljševici…

Najzanimljivije detalje iz Putinova govora možete pronaći OVDJE.

21:15 Što točno znači priznanje?

Što točno znači Putinovo priznanje separatista i koje su moguće posljedice pročitajte OVDJE.

20:30 Nižu se reakcije

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u televizijskom obraćanju naciji priznao neovisnost proruskih pokrajina Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, počele su stizati reakcije europskih i svjetskih čelnika.

Europska unija je u najoštrije osudila odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna neovisnost odmetnutih ukrajinskih pokrajina Donjeck i Lugansk te najavila sankcije protiv odgovornih za taj potez.

Više pročitajte OVDJE.

19:40 Obraćenje Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak priznao neovisnost proruskih separatista u Ukrajini, obrušivši se na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u “poprište rata”.

“Mislim da je nužno donijeti takvu odluku koja je odavno sazrela: odmah priznati neovisnost Narodne republike Donjecka i Narodne republike Luganska”, rekao je u televizijskom obraćanju, zatraživši od ruskog parlamenta da “potvrdi tu odluku i ratificira ugovor o prijateljstvu i pomoći s tim dvjema republikama”.

Putin je dodao da vjeruje da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom i dodao da njegova zemlja ima pravo odgovoriti.

Također je istaknuo da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost i dodao da se nikada neće odreći svoje suverenosti i nacionalnih vrijednosti.

Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području te da je zabrinut zbog američkih bespilotnih letjelica koje špijuniraju Rusiju.

Putin je rekao da su NATO-ovi centri za obuku u Ukrajini prerasli u vojne baze i da Moskva potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra izravnom prijetnjom.

Okomivši se na Ukrajinu, rekao je da su neonacisti u usponu, da su rašireni oligarhijski klanovi i da je bivša sovjetska republika američka kolonija s marionetskim režimom.

Ruski predsjednik je opisao istočnu Ukrajinu kao drevno rusko tlo, a modernu Ukrajinu državom koju su stvorili boljševici nakon revolucije 1917.

“Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja, ona je neodvojiv dio naše povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina”, rekao je Putin.

Ocijenio je da Ukrajina nikada nije imala tradiciju istinske državnosti i požalio se jer je postsovjetska Ukrajina željela dobiti sve što je mogla od Moskve, bez da je išta učinila zauzvrat.

Dok je Putin govorio za drvenim uredskim stolom koji je bio okružen ruskim zastavama, pala je vrijednost ruske rublje, valute koja je već pod pritiskom zbog velike ruske vojne prisutnosti blizu Ukrajine.

19:35 Borrell najavio sankcije protiv Rusije ako prizna odmetnute ukrajinske regije

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će predložiti uvođenje sankcija protiv Rusije ako prizna neovisnost dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina Luganska i Donjecka.

“Ako dođe do priznanja onda ću staviti na stol prijedlog o sankcijama, a ministri država članica će odlučiti”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u trenutku kada je u Moskvi objavljeno da je Rusija priznala te dvije odmetnute regije.

Borrell je dodao da se u tom slučaju ne isključuje sazivanje izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova.

“Dok smo raspravljali, pratili smo raspravu Ruskog vijeća sigurnosti s velikom zabrinutošću. Shvatili smo da konačna odluka nije donijeta”, rekao je Borrell.

Ministri vanjskih poslova država članica razgovarali su u ponedjeljak više od deset sati. Najveći dio vremena posvećen je sigurnosnoj krizi na istoku Europe, odnosno ruskoj prijetnji napada na Ukrajinu.

Borrell je rekao da će se sankcije protiv Rusije odnositi i na Bjelorusiju ako napad krene s njezina teritorija. Dodao je da Bjelorusija gubi svoju samostalnost i postaje ruski satelit.

19:30 Macron sazvao hitnu sjednicu Vijeća za obranu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za obranu nakon objave da će Rusija priznati dvije separatističke Republike, javlja AFP.

19:20 Zelenski: Vodim hitne konzultacije s Macronom i Scholzom

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na Twitteru je napisao: “S obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konzultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu”.

19:17 UN o ruskom priznanju separatista

Ujedinjeni narodi su nakon Putinove odluke o priznaju separatista upozorili da bi “jednostrani potezi mogli potkopati suverenitet Ukrajine”, javlja AFP.

19:14 Njemački kancelar održava “hitne razgovore” s partnerima nakon ruskog priznanja separatista

Njemački kancelar Olaf Scholz održava hitne razgovore s “najbližim partnerima” nakon što je Putin priznao neovisnost separatističkih regija. Scholz je, podsjetimo, ranije upozorio Putina da bi priznanje proruskih pobunjenika bilo “unilateralno kršenje mirovnog sporazuma”, navodi se u priopćenju iz ureda Olafa Scholza.

19:10 Kremlj: Rusija će priznati separatiste

Putin će priznati proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj.

19:07 Ukrajinski predsjednik sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja AFP.

18:50 O čemu bi trebao govoriti Putin u TV obraćanju?

Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro bi trebao održati televizijsko obraćanje i očekuje se da će govoriti hoće li priznati samoprozvane proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk, javlja BBC.

Pobunjenici koje podupire Rusija u tim područjima – koja se nalaze u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas – bore se protiv ukrajinske vojske od 2014., ali Moskva nije službeno priznala njihove samoproglašene republike.

Ukrajina i Zapad strahuju da bi, ako se to dogodi, to moglo navesti Moskvu da otvoreno pošalje vojne snage u to područje.

Denis Pušilin, čelnik Donjecka, i Leonid Pasečnik, čelnik Luganska, danas su apelirali na Putina da prizna njihove regije.

Najviši dužnosnici, uključujući Sergeja Nariškina, šefa vanjske obavještajne službe, i ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokolceva rekli su da bi Rusija to trebala učiniti.

18:44 Putin se obraća javnosti na televiziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratit će se javnosti putem televizije, objavili su lokalni mediji.

Nije poznato kada bi se to trebalo točno dogoditi.

18:21 Britanski ministar obrane: Putin je odlučio napasti Ukrajinu

Britanski ministar obrane Ben Wallace je prilikom obraćanja parlamentu kazao da sve što Rusija čini nije u skladu s onim što govori, a to je da nema namjeru napasti Ukrajinu.

“Ono što smo vidjeli je ruska igra koja se provodi na način koji nam daje jakog razloga vjerovati da je ruski predsjednik Putin odlučio napasti Ukrajinu. Britanska vlada i dalje apelira na Putina čak i u ovom trenutku, zbog dobrobiti njegovog naroda, da isključi invaziju Ukrajine i da se posveti diplomatskom procesu”, kazao je ministar obrane.

18:16 Bilandžić: Ukrajina ne samo da trpi štetu, ona je jedina istinska žrtva u sukobu

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mirko Bilandžić bio je gost Newsrooma i komentirao krizu u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini nazvao je “ozbiljnom situacijom koja ima višestruke sigurnosne implikacije”.

Upitan misli li da može doći do diplomatskog dogovora koji bi spriječio daljnju eskalaciju sukoba, Bilandžić kaže da mu se čini da je ovo što se događa u posljednje vrijeme na neki način zanemarivanje onoga što je stvarna situacija u Ukrajini.

Ipak, Bilandžić smatra da se ne vidi nekakav racionalan smisao za ostvarenje cilja rata.

“Meni se čini da je najveća garancija da se ipak neće prijeći ta granica jest da niti jedna strana neće pobijediti u tom sukobu. Ukrajina ne samo da trpi štetu, Ukrajina je velika žrtva i jedina istinska žrtva u tom geostrateškom sukobu između Ruske Federacije i Zapada. Ona će to nažalost ostati i u predvidivom razdoblju budućnosti”, mišljenja je profesor.

Više čitajte OVDJE.

N1

17:29 Ruski novinari na društvenim mrežama pokrenuli anti-ratnu kampanju

U Rusiji je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama pod hashtagom #ânemolču (ne šutim) u znak prosvjeda protiv invazije ruske vojske na Ukrajinu.

Korisnici na društvenim mrežama objavljuju svoje veze s Ukrajinom i svojim prijateljima ili rođacima u susjednoj zemlji.

Kampanja je pokrenuo ruski internetski časopisa “Kholod” i njegove glavne urednice Taisije Bekbulatova, a cilj kampanje je da se omogući Rusima zabrinutim zbog moguće eskalacije sukoba i kopnene invazije da se njihov glas čuje u javnosti, javlja BBC.

“Kholod”, kao i mnogi drugi liberalni mediji u Rusiji, nalazi se na popisu “stranih agenata” Ministarstva pravosuđa.

Oznaka potencijalno šteti ugledu medija ili pojedinca i ograničava njihove mogućnosti za rad, oglašavanje ili primanje sredstava u Rusiji.

Bekbulatova kaže da je kampanja pokušaj borbe protiv osjećaja bespomoćnosti i apatije koje mnogi Rusi sada proživljavaju suočeni s onim što mnogi od njih vide kao neizbježan tijek događaja.

17:15 Putin: Macron tvrdi da je SAD promijenio stav o sigurnosnim zahtjevima

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je u ponedjeljak da mu je francuski kolega Emmanuel Macron rekao da je Washington promijenio stav o ruskim sigurnosnim zahtjevima, ali da ne zna do kakve je promjene došlo.

Putin je u televizijskom obraćanju odbacio zapadne tvrdnje da bi ustupak Rusiji bila izjava da Ukrajina neće skoro ući u NATO jer ionako nije spremna za to.

Ponovio je da će prijetnja Rusiji sustavno rasti ako Ukrajina uđe u NATO.

Putin tvrdi da mu je Macron rekao da je ukrajinsko vodstvo spremno provesti mirovni proces iz Minska i da radi na novim idejama za provođenje izbora u dvije odcijepljene regije.

Više čitajte OVDJE.

16:55 Ministar obrane Britanije: Na granicama Ukrajine više od 110 ruskih bataljuna

Britanski ministar obrane Ben Wallace je, obraćajući se zastupnicima u parlamentu, rekao kako je na granicama Ukrajine s Rusijom i Bjelorusijom nagomilano više od 110 bataljuna. U Crnom moru su, uz to,m dvije ruske ratne skupine plovila, među kojima je i devet brodova koji mogu lansirati krstareće rakete, dodao je Wallace.

Kaže da se u Kaspijskom moru nalaze još četiri ruska broda mogu lansirati krstareće rakete.

16:40 Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti gotov

Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti je gotov. Putin je najavio da će odluku o tome hoće li ili neće priznati neovisnost separatističkih republika donijeti kasnije tijekom dana.

16:32 Lavrov: Dijalog sa Zapadom mora se nastaviti 

Tijekom hitnog sastanka ruskog Vijeća sigurnosti, Lavrov je rekao da je razgovarao s Blinkenom o ruskim sigurnosnim zahtjevima.

Moskva želi jamstva Zapada da Ukrajini nikada neće biti dopušteno da se pridruži NATO-u, također zahtijevajući da povuče svoje snage iz istočne Europe.

No, Lavrov je rekao Vladimiru Putinu da zapadne zemlje “nisu spremne prihvatiti naše prijedloge, posebno o širenju NATO-a na istok”.

Dodao je da se dijalog sa Zapadom mora nastaviti.

16:13 Lavrov i Blinken se sastaju u četvrtak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u četvrtak u Ženevi, dok napetosti rastu zbog straha od ruske invazije Ukrajine, javlja BBC.

16:04 Šef Vijeća sigurnosti Rusije: Amerika želi uništiti Rusiju

Šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev na sastanku je rekao: “Trebamo pregovarati, ali samo s Amerikom. Svi ostali će napraviti ono što im SAD kaže. Skrivaju svoj pravi cilj – uništenje Ruske federacije”.

15:59 Vladimir Putin: Mirovni plan nema šanse

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da “nema izgleda” da mirovni plan okonča sukob u Ukrajini.

15:45 Rusija uvela zabranu letenja iznad Azovskog mora

Zona zabrane letova koju je Rusija proglasila iznad Azovskog mora stupila je na snagu. Moskva je izdala NOTAM (Obavijest zrakoplovnim kompanijama) kasno u nedjelju navečer zabranjujući komercijalnim zrakoplovima dolazak na područje koje graniči s ključnom ukrajinskom lukom Mariupol, blizu linije kontakta između ukrajinskih i proruskih separatističkih snaga. Taj potez dolazi nakon što je flota ruskih brodova ušla u more u nedjelju, javlja BBC.

U ponedjeljak su vlasti u Kijevu objavile da je 10 europskih zračnih prijevoznika obustavilo ili otkazalo letove u zemlju. Međutim, ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov inzistira na tome da ukrajinski zračni prostor ostane siguran i otvoren.

15:37 Putin: Razmatramo priznanje neovisnosti dviju republika

Putin potvrdio da Rusija razmatra priznanje neovisnosti proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini – samoproglašene Narodne republike Donjeck i Narodne republike Luhansk, javlja AFP.

15:29 U tijeku sastanak ruskog Vijeća sigurnosti koji vodi Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo predsjeda sastankom ruskog Vijeća sigurnosti. Na sastanku se govori o povijesti sukoba u Ukrajini iz perspektive Moskve. Svi sudionici sastanka, visoki ruski dužnosnici, sjede na dvadesetak metara od Putina.

15:15 Velika Britanija tvrdi da je ‘ruski plan invazije’ već počeo

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je na brifingu za medije da obavještajna izvješća sugeriraju da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

“Obavještajni podaci koje vidimo sugeriraju da Rusija namjerava pokrenuti invaziju i da je plan predsjednika Putina već započeo”, rekao je glasnogovornik novinarima.

15:10 Ukrajina odbacila ruske tvrdnje o petero ubijenih pripadnika vojske

Ukrajina je odbacila tvrdnje Rusije da je petero pripadnika ukrajinske vojske ubijeno tijekom vatrenog sukoba u blizini zajedničke granice dviju zemalja.

Dodaju da niti jedna od njihovih snaga nije prisutna u ruskoj regiji Rostov, odbacivši tvrdnju Moskve kao “lažne vijesti”. “Niti jedan naš vojnik nije prešao granicu s Ruskom federacijom i niti jedan danas nije ubijen”, priopćili su.

15:00 “Ukrajina je već pod napadom”

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je kako je “Ukrajina već pod ruskim napadom”. Na Twitteru je napisao da je Ukrajina pod ekonomski, cyber i vojnim napadom te da je način solidariziranja s Ukrajinom odlazak u Kijev.

#social-embed_1

14:40 Britanija kaže da je ruski plan već počeo

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je novinarima kako obavještajna izvješća sugeriraju da Vladimir Putin namjerava pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

“Obavještajni podaci koje vidimo sugeriraju da Rusija namjerava pokrenuti invaziju i da je plan predsjednika Putina već započeo”, rekao je novinarima.

14:25 Ukrajina traži sankcije za Rusiju, EU kaže da još nije vrijeme

Europska unija neće za sada uvesti sankcije Rusiji, kazao je u ponedjeljak šef europske diplomacije Josep Borrell, odbacujući pozive Kijeva za uvođenjem sankcija kako bi se spriječio rat, umjesto uvođenja sankcija nakon moguće invazije.

Više čitajte OVDJE.

14:20 Ukrajina odbacila tvrdnje o pokušaju proboja granice

Ukrajinski ministar vanjskih poslova i ministar obrane složni su oko toga da su ruske tvrdnje o pokušaju proboja granice lažne.

“To nije istina”, rekao je glasnogovornik dodajući da će cijela izjava biti objavljena kasnije.

14:10 Sastaje se rusko Vijeće sigurnosti

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin danas održati veliki sastanak ruskog Vijeća sigurnosti. Peskov je rekao kako nije riječ o redovitom sastanku, ali nije htio govoriti o dnevnom redu sastanka.

Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP, Ilustracija

14:00 Rusija tvrdi da je ubila pet ukrajinskih sabotera

Ruski vojni dužnosnici objavili su da je pet ljudi koji su pokušali probiti rusku granicu ubijeno.

Rekli su da su ruski vojnici spriječili “ukrajniske sabotere” da probiju granicu te da su u ruskoj regiji Rostov uništena naoružana ukrajinska vozila.

12:50 Pobunjenici traže pomoć Rusije

Pobunjenici u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk zatražili su vojnu pomoć Rusije, javlja agencija Interfax.

Njihov predstavnik izjavio je kako im je potrebna financijska, vojna i moralna pomoć Ruske Federacije.

12:40 Air France otkazao letove prema Ukrajini

Air France zadnji je u nizu avioprijevoznika koji je obustavio letove prema Ukrajini.

U izjavu koju su dali Reutersu kažu kako su otkazana dva leta za Kijev dok “motre geopolitičku situaciju”.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov rekao je kako je deset aviokompanija prilagodilo svoje rasporede letenja, iako on inzistira da je sigurno letjeti u Ukrajinu. Letove je ranije obustavila i njemačka Lufthansa slijedeći primjer nizozemskog KLM-a.

Prema njegovim riječima, država radi na tome da nadomjesti otkazane letove.

12:35 Truss: Invazija vrlo vjerojatna

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako je ruska invazija Ukrajine “vrlo vjerojatna”.

12:20 Scholz će u ponedjeljak razgovarati s Putinom

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak popodne će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je glasnogovornik njemačke vlade dodajući da je intenziviranje sukoba “ekstremno opasna situacija”.

Ukoliko Rusija i dalje bude prijetila teritorijalnom integritetu Ukrajine, bit će joj uvedene sankcije, rekao je, prenosi Guardian.

11:45 Evakuacija civila iz Donjecka

Moskva tvrdi da su tisuće civila evakuirane iz pobunjenih područja, točnije da je više od 60 tisuća civila iz istočne Ukrajine evakuirano u Rusiju.

Prema riječima ruskog ministra za hitne situacije Aleksandra Čuprijana, 61 tisuća ljudi prešla je rusku granicu, a evakuirani su u devet vlakova prevezeni u druge dijelove Rusije.

Separatistički vođe u Donjecku i Lugansku najavili su planove evakuacije stotina tisuća ljudi u Rusiju dok pristižu izvješća o mobilizaciji. Čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Denis Pušlin, u petak se susreo s ljudima koji odlaze i poručio kako se nada da to nije dugoročno rješenje, ali da je sigurnost ipak najvažnija.

SAD su evakuaciju opisale ciničnim pokušajem da se skrene pažnja s ruske invazije Ukrajine koja se nazire, prenosi BBC.

izbjeglice, rusija, ukrajina,
REUTERS/Sergey Pivovarov

11:30 FSB tvrdi da je ukrajinska granata uništila objekt u regiji Rostov

Agencija Interfax javlja kako ruska sigurnosna služba FSB tvrdi da je ukrajinska granata potpuno uništila objekt u graničnoj regiji Rostov, ali da u granatiranju nije bilo ljudskih žrtava.

Incident se dogodio 150 metara od granice Ukrajine i Rusije, tvrde iz FSB-a.

Više čitajte OVDJE.

11:10 “Invazija pod krinkom slanja mirovnih snaga”

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je kako ne vidi znakove povlačenja ruskih snaga s granice te da proruski pobunjenici nastavljaju granatirati ukrajinske pozicije, javlja AFP.

Reznikov je novinarima u Kijevu rekao kako je dosad zabilježeno 14 napada, od kojih je 13 izvedeno oružjem koje je zabranjeno sporazumima iz Minska. Jedan ukrajinski vojnik je ranjen.

Prema agenciji Interfax, rekao je da bi ruska invazija mogla biti izvedena pod krinkom slanja mirovnih snaga, prenosi Guardian.

11:00 U Banjoj Luci osvanuli transparenti: “Rusi Ukrajine – Srbi su uz vas”

Srpski narodni pokret “Izbor je naš” jutros je iskazao podršku Rusima u Ukrajini na način što je u Banjoj Luci postavio veliki transparent na kojemu je napisano: “Rusi Ukrajine, Srbi su uz vas. To se zove sloboda!”.

Srpski narodni pokret

Više pročitajte OVDJE.

10:50 Kremlj kaže da su informacije o popisima za ubijanje apsolutna laž

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvještaj američkih obavještajnih službi da Rusija ima listu Ukrajinaca koje treba zarobiti ili ubiti nakon invazije. Rekao je da je u pitanju “apsolutna laž”.

Podsjetimo, u pismu koje američki ambasador uputio UN-u stoji kako ruske snage kreiraju popise Ukrajinaca koji “nakon vojne okupacije trebaju biti ubijeni ili poslani u logore”. Američka ambasada u Moskvi također je upozorila Amerikance na moguće napada na javnim mjestima u Rusiji te im savjetovala da imaju spreman plan evakuacije.

10:20 Ruske trupe ostaju u Bjelorusiji

Više od 30 tisuća ruskih vojnika nalazi se u Bjelorusiji na vojnoj vježbi, najvećoj od Hladnog rata. Zapadni analitičaru strahuju i pozoravaju da bi invazija na Ukrajinu mogla početi upravo iz Bjelorusije.

Vježba je trebala završiti u nedjelju, ali Bjelorusija je objavila njen produžetak, a bjeloruska vojska kaže kako će njeno povlačenje s granice ovisiti o tome hoće li Zapad povući svoje snage s granice.

Šef bjeloruske vojske Viktor Gulevič rekao je kako će se ruske vojne snage vratiti svoje baze tek kad za tim bude objektivne potrebe i kada oni tako odluče, prenosi BBC.

Više čitajte OVDJE.

10:00 Kremlj: Summit Putin – Biden moguć, prerano za konkretne planove

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitri Peskov rekao je kako je prerano za govoriti o konkretnim planovima za summit Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Peskov je komentirao situaciju u regiji Donbas u Ukrajini i opisao je “ekstremno napetom”.

“Situacija je stvarno ekstremno napeta i zasad ne vidimo da tenzije popuštaju. Provokacije i granatiranje postaju intenzivniji i to, naravno, izaziva duboku zabrinutost”, prenijela je njegove riječi agencija Tass.

Više čitajte OVDJE.

Usprkos ruskim tvrdnjama, Guardian piše kako reporteri na terenu nisu vidjeli dokaze ruskih tvrdnji da ukrajinske snage granatiraju pobunjenike.

9:30 EU podržava sastanak na vrhu Bidena i Putina o Ukrajini

JOHANNA GERON / POOL / AFP, Ilustracija

Europska unija podržala je prijedlog sastanka na vrhu Washingtona i Moskve kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje za krizu na istoku Ukrajine, objavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU-a Josep Borrell.

Više čitajte OVDJE.

9:15 “Neodgovorna igra ljudskim životima”

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je Rusiju da “igra neodgovornu igru ljudskim životima” u istočnoj Ukrajini.

Baerbock je pozvala Rusiju da se vrati za pregovarački stol i da ta zemlja mora pomoći riješiti krizu koju je izazvala, prenosi Reuters.

„Sastanci na razini čelnika, ministara, bilo kojeg formata, na koji god način razgovarali i sjedili za stolom i pokušavali izbjeći rat – to je potrebno”, rekao je visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

7:50 Biden i Putin pristali na summit o Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su pristali na summit o Ukrajini na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, objavljeno je u ponedjeljak rano ujutro.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona priopćio je kako je dvojici predsjednika predložio summit o “sigurnosti i strateškoj stabilnosti u Europi”.

Više čitajte OVDJE.

DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP, Ilustracija

07:45 Pobunjenici tvrde da su granatiranju stradala dva civila

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija izvijestili su u ponedjeljak da su dva civila ubijena u granatiranju od strane ukrajinskih vladinih snaga, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

RIA je citirala predstavnike samoproglašene Luganske narodne republike koji su rekli da se granatiranje dogodilo kasno u nedjelju.

Više čitajte OVDJE.

6:46 Satelitske slike pokazale novo grupiranje ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom

Satelitske slike pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je u nedjelju američka tvrtka Maxar Technologies, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Reuters.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare