Šef WHO-a: Nepravedna raspodjela cjepiva je groteskna i moralno uvredljiva

Svijet 22. ožu 202121:53 > 22:47
JENS SCHLUETER / AFP

Povećava se nejednakost pristupa cjepivima protiv covida-19 između bogatih i siromašnih zemalja i postaje "groteskna", rekao je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus i upozorio da na taj način virus može svijet godinama učiniti svoji taocem.

“U siječnju sam upozorio da će svijet doći na rub moralnog sloma ako ne osigura jednaku raspodjelu cjepiva protiv covida-19. Imamo mogućnosti izbjeći taj neuspjeh, ali šokantno je kako je malo učinjeno”, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

VEZANE VIJESTI

“Jaz između broja cjepiva primljenih u bogatim zemljama i onih putem Covaxa se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji”, dodao je.

Covax uključuje mehanizam financiranja za 92 siromašne zemlje

Međunarodni sustav Covax, koji je osnovao WHO, ove godine namjerava osigurati doze za 20 posto stanovništva u blizu 200 zemalja i teritorija, uključuje mehanizam financiranja za pomoć za 92 siromašne zemlje.

“Zemlje koje danas cijepe mlađe, zdrave osobe koje su izložene slabom riziku zaraze covidom-19 čine to na štetu života zdravstvenog osoblja, starijih i rizičnih skupina u drugim zemljama”, naglasio je čelnik WHO-a.

“Najsiromašnije zemlje se pitaju misle li bogate zemlje stvarno ono što govore kada spominju solidarnost. Nepravedna raspodjela cjepiva nije samo moralna uvreda. Ona je gospodarski i epidemiološki autodestruktivna”, inzistirao je.

“Sve vjerojatnije da postojeća cjepiva neće biti učinkovita”

“Neke zemlje se utrkuju da cijepe cjelokupno svoje stanovništvo, dok druge nemaju ništa. To stvara kratkoročnu sigurnost, ali to je lažni osjećaj sigurnost”, ocijenio je generalni direktor WHO-a.

Što covid više kruži, pojavljuje se više varijanti i sve je vjerojatnije da postojeća cjepiva neće biti učinkovita”, objasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar