Zašto je Prigožin odustao od puča? Isplivali novi jezivi detalji

Svijet 26. lip 202309:00 1 komentar
REUTERS/Alexander Ermochenko

Rusijom je tijekom vikenda zavladao kaos kada je Jevgenij Prigožin pokrenuo pobunu i sa svojim plaćenicima iz grupe Wagner upao u Rusiju i počeo marš prema Moskvi. No, kako je pokušaj državnog udara naprasno počeo, još naprasnije je završio.

Naime, u subotu navečer incident je bio razriješen posredovanjem bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, bliskog saveznika ruskog lidera Vladimira Putina. Postignut je dogovor prema kojemu će se Prigožin preseliti u Rusiju, a Wagnerovci će prijeći u rusku vojsku.

Zašto je Prigožin odjenom odustao od puča? Sada su objavljene nove informacije. Naime, obiteljima čelnika Wagnera prijetile su ruske obavještajne službe prije nego što je Jevgenij Prigožin obustavio svoje napredovanje prema Moskvi, rekli su britanski sigurnosni izvori za The Telegraph.

Također se procjenjuje da su plaćeničke snage imale 8.000 boraca, a ne 25.000 kako se tvrdi, te da vjerojatno ne bi uspjele zauzeti glavni grad Rusije, izvijestila je novinska kuća, a prenosi SkyNews.

Još se ne zna gdje trenutno Prigožin, a nije poznata ni budućnost ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua čiju je smjenu tražio šef Wagnera, a koji se jutros prvi put od pobune pojavio u javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare