Zelenski: Možemo pobijediti rusku agresiju

Svijet 07. sij 202414:59 4 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ruska agresija na Ukrajinu može biti poražena, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da situacija na bojnom polju u ovom trenutku ostaje relativno stabilna.

“Čak se i Rusiju može vratiti unutar okvira međunarodnog prava. Njena agresija može biti poražena”, rekao je Zelenski na konferenciji u Švedskoj putem video veze.

Rat u Ukrajini pokazao je da Europa mora razviti zajedničku proizvodnju oružja kako bi osigurala da se kontinent može “očuvati” u svakoj globalnoj situaciji koja bi se mogla pojaviti, rekao je ukrajinski predsjednik.

“Dvije godine ovog rata dokazale su da Europa treba vlastiti arsenal dovoljan za obranu slobode i vlastite sposobnosti da osigura obranu”, poručio je Zelenski.

Zelenskij je bio uvodni govornik na godišnjoj nacionalnoj konferenciji švedske političke i sigurnosne zajednice posvećene obrani.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom na konferenciji je poručio kako će prvenstvena zadaća švedske vanjske politike u narednim godinama biti podrška Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare