Žestoki toplinski valovi pogodili ovu zemlju, temperature idu preko 50°C!

Svijet 29. svi 202410:55 0 komentara
Pixabay

Temperature iznad 52 stupnja Celzijeva zabilježene su u južnoj pokrajini Pakistana, Sindhu. Najviše su to vrijednosti zabilježene ovog ljeta (u Pakistanu je sada ljeto) i blizu su rekordnih temperatura zabilježenih u ovoj zemlji koja je trenutno pogođena toplinskim valom.

Znanstvenici upozoravaju kako su ekstremne temperature u cijeloj Aziji rezultat klimatskih promjena do kojih su doveli ljudi, piše CNN.

Visoki dužnosnik pakistanskog meterološkog ureda Shahid Abbas za Reuters je rekao da su u Mohenjo Darou, gradu poznatom po arheološkim nalazištima koja daturaju iz 2500. godine prije Krista, u posljednja 24 sata izmjerene temperature do 52,2 stupnja Celzijeva. Očitane vrijednosi najviše su ovog ljeta i približavaju se rekordnim temperaturama izmjerenim u ovoj zemlji – 53,5 stupnjeva, odnosno 54 stupnja.

Mohenjo Daro je mali grad s iznimno vrućim ljetima i blagim zimama i malom količinom oborina. Zbog trenutnog toplinskog vala, inače užurbani mali gradić, doima se praznim.a

Lokalni liječnik Mushtaq Ahmed kaže da su mještani navikli na život u ekstremnim vremenskim uvjetima i više vole boraviti u kući ili blizu vode.

Najviša temperatura zabilježena u Pakistanu bila je 2017. kada su temperature porasle na 54 stupnja Celzijeva u gradu Turbatu, koji se nalazi u jugozapadnoj pokrajini Balochistan. Glavni meteorolog u Pakistanskom meteorološkom odjelu Sardar Sarfaraz kaže kako je to druga najviša temperatura zabilježena u Aziji i četvrtka u cijelom svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!