Ante Sanader: Za Šeksa u HDZ-u uvijek ima mjesta

Vijesti 06. velj 201608:41 > 08:57
Patrik Macek/PIXSELL

Ante Sanader, potpredsjednik Sabora i član predsjedništva HDZ-a gostujući u emisiji Veto na Jabuka TV-u komentirao je stanje u Vladi, u svojoj stranci, kao i zašto nije glasao za imenovanja Vesne Pusić i Milanke Opačić potpredsjednicama Sabora iz redova oporbe.

Sanader je komentirao kako zna neke informacije vezane uz identitet novoga ministra branitelja, ali da će njegovo ime ipak otkriti premijer Tihomir Orešković, kad za to dođe vrijeme. Osim toga, komentirao je i odluku vladajućih da blokiraju izbor Ranka Ostojića za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

‘Poslali smo poruku da smatramo da on to ne može biti. Pa sjetite se afere svastika i poljudskih stadiona, kad skoro da nije prozvao HDZ da je iza tog čina. Njegova komunikacija u zadnja dva mjeseca je neprimjerena i mislimo da nije radio dobro svoj posao. Mislimo da trebaju naći drugog kandidata’, kazao je Sanader i dodao kako smatra da će SDP odustati od inzistiranja da to bude upravo Ostojić, nego da će naći drugoga kandidata. ‘Oni su odgovorna stranka i neće blokirati nadzor nad represivnim sustavom neimenovanjem predsjednika Odbora’, kazao je Sanader.

Pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom također je bila tema razgovora. ‘Ne vidim zašto je to trebalo ukidati. Treba ići tamo odati komemoracijom počast nevinim žrtvama. Ali ustaška ikonografija tamo ne pomaže Hrvatskoj. Toga su svjesni ljudi u Bleiburškom vodu i radi se na sprečavanju. Tu jest bilo provokatora s tim kapama i zastavama, no to se spriječava. Ako netko radi nešto što ne pomaže Hrvatskoj, onda to nije u redu. Ta ikonografija nam ne treba, Hrvatska je oslobođena Domovinskim ratom i to je naša svetost’, kazao je Sanader.

Pohvalio je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović za brzu reakciju i ekspresno rješavanje problema što se tiče afere pomilovanja. Osim toga, dodao je kako za Vladimira Šeksa, smijenjenoga Predsjedničina posebnog savjetnika, u HDZ-u uvijek ima mjesta. ‘Što se Šeksa tiče tu su bili osjećaji obzirom na njegovu osobnu tragediju kada mu je sin stradao u Indiji i on je drugačije gledao na tom momka koji je bio prijatelj njegovom sinu. Teško je to suditi ovako iz našeg kuta. Očito je to jedan slabi trenutak koji je imao i zbog kojeg je požalio. On ima dobro znanje, Vladimir Šeks je naš doajen, ima veliko iskustvo i za njega mjesta u HDZ-u ima’, zaključio je Sanader, prenosi Tportal

Podsjetimo, o Vladimiru Šeksu u petak je u emisiji Novi dan N1 televizije govorio i  bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić.

Kazao je kako misli da je Šeks žrtvovan kao pješak, figura koja je u procesu ove odluke možda i najmanji krivac bez obzira što je priznao da je utjecao na pomilovanje jedne osobe, koja je bila u bliskim odnosima sa pokojnim sinom.