Šefovi policija dogovorili novi način profilacije izbjeglica

Vijesti 18. velj 201609:45 > 13:14
N1

U Zagrebu se u četvrtak održao sastanak šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su raspravljali o svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu. U 12:45 dali su izjave za medije.

Novinarima se obratio ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić.

”Potpisat ćemo zajedničku izjavu o tome kako ćemo profilirati i prevoziti migrante s grčko-makedonske granice prema Njemačkoj. Zajednička profilacija će biti na grčko-makedonskoj granici kao i registracija.

Svaka država će garantirati za migrante koji su registirirani u Gevgeliji i tako će ići do Preševa onda će preuzet policija Srbije do Šida, zatim Hrvatska prevozi do Dobove, a slovenska strana prema Šentilju i onda će oni migranti koji žele ostati u Austriji a ostali idu prema Njemačkoj”, kazao je on.

”U našoj zajedničkoj izjavi upoznat ćemo vlade ovih pet zemalja s dogovorom i poslat ćemo ga i u Vijeće Europe da se s njim upoznaju svi šefovi zemalja EU koji su na sastanku u Bruxsellesu. Cilj nam je da migranti što bezbolnije prelaze iz Grčke prema Austriji i da nema famoznih povrata. Nakon ovog sastanka ćemo razgovarati s našim pretpostavljenima tj. ministrima unutarnjih poslova i premijerima da se u balkansku rutu uključe zemlje Bugarska i Albanija jer kad se zatvori makedonska granica može doći do priliva migranata u te zemlje”, rekao je Dominić.

”Poslat ćemo ljude iz svih zemlaja na zaštitu zelene granice što se tiče Grčke i Makedonije. Ovo što smo dogovorili stupa na snagu s današnjim danom”, rekao je on.

Kazao je kako će se kvote za propuštanje migranata mijenjati ovisno o događanjima u Njemačkoj i Austriji.

”Nije točno definirana sama kvota jer se mijenja iz dana u dan. Moramo pratiti što se događa u Njemačkoj i Austriji. Kako će oni tražiti kvote tako ćemo im mi slati. Ako se napravi dobra profilacija povrata ne bi trebalo biti. Ako bude povrata dogovorit ćemo na sljedećem sastanku kako ćemo ih vaćati”, rekao je Dominić naglasivši da će oni koji ne prođu profilaciju ostati na hot spotovima u Grčkoj. 

Komentirao je i stanjeu zimskom prihvatnom centru u Slavnonskom Brodu.

”UNHCR je bio prije neki dan tamo i svatko tko se najavi može i vidjeti što se s izbjeglicama događa”, kazao je.

Upitan je li istina da je Slovenija vratila 400 ljudi u Hrvatsku Dominić kaže kako je to kriva informacija.

”Ja prvi put čujem da je netko vratio 400 ljudi. To je kriva informacija. Ja nisam nikog vidio na Glavnom kolodvoru jer nisu ni bili. Snimke su jedno, a mi koji s migrantima radimo znamo gdje su.
Kad se vrate iz Slovenije idu u Slavonski Brod i onda dogovaramo povrat narag u Srbiju”, kazao je Dominić. ”Kamp u Slavonskom Brodu ostaje i dalje. Mali je trenutno priliv migranata i nadam se da će tako i ostati”.

Dominić je obraćanje novinarima zaključio kazavši da je trenutno 15 službenika iz Hrvatske na grčko-makedonskoj granici, a dodatno je objasnio postupak profilacije.

”Svaka profilacija su intervjui. Samo oni koji su zahvaćeni ratnim žarištima će biti propušteni dalje. Oni koji nisu iz ratom zahvaćenih područja neće moći proći”, rekao je Dominić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.