'Sinčić nije odbio naknadu za stan jer na nju nema pravo'

Vijesti 28. velj 201615:55 > 15:57
N1

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić jučer je putem Facebooka objavio kako je odbio uzeti od Sabora 3.000 kuna mjesečno za najam stana i pozvao je sve saborske zastupnike koji na to imaju pravo, da učine isto.

“Odbijam od sabora uzeti 3000 kuna naknade za najam stana i plaćanje režijskih troškova. Naše su plaće ionako prevelike u odnosu na plaće običnih radnika i bila bi sramota kad bi ja na tu plaću još tražio neki dodatak za plaćanje stana i režija. Bilo bi me sram da učinim tako nešto i ne bi se ujutro mogao pogledati u ogledalo, a kamoli se obratiti građanima ove zemlje. Ako si običan radnik sa plaćom od 3000 kn ili 5000 kn može plaćati stan, režije, hranu, prijevoz, onda mi nije jasno kako političar sa prosjećnom plaćom od 15000 kn to ne može”, napisao je Sinčić.

No, bivši saborski zastupnik Branko Vukšić danas je ponudio sasvim drugačiju priču. On kaže kako Sinčić ništa nije odbio jer na tu naknadu nije niti imao pravo.

”Sinčić nije mogao odbiti saborski stan jer na stan nema ni pravo. Uostalom, naknadu za stan Sabor i ne nudi. Ovo je čista manipulacija i populizam.

Nekoliko sam puta pohvalio istupe Vilibora Sinčića, zastupnika Živog zida, no, ovaj put mu moram uputiti ozbiljne zamjerke. Naime, u gotovo je svim medijima objavljena vijest da je Sinčić odbio naknadu za stan i režije, koje šezdesetak državnih dužnosnika koristi. Riječ je – tvrde mediji – o još jednoj privilegiji (smatram da to nisu privilegije) od tri tisuće kuna (dvije i pol za stan, 500 kuna za režije) koje se Sinčić odrekao.

Netočno, ili, čista manipulacija. Eto, ovo je primjer populizma.

Naime, Sinčić stanuje u Karlovcu i nema pravo na naknadu za troškove stanovanja. Na naknadu za stanovanje imaju pravo oni državni dužnosnici koji stanuju 50 i više kilometara od Zagreba. Od Zagreba do Karlovca je manje od 50 kilometara.

Uostalom, ni ostali saborski zastupnici iz Karlovca, u ovom ali i u ranijim sazivima, nisu dobivali naknadu za stanovanje jer na to nisu imali pravo. Treba napomenuti i to da Sabor ne nudi naknadu za stanovanje već nju treba zastupnik sam tražiti.

Zašto smatram da naknada za stanarinu državnim dužnosnicima nije privilegija?

Zato što bi – da nema te naknade – postojali zastupnici prvog i drugog reda. Zastupnicima izvan Zagreba bi plaća bila manja za četvrtinu ili petinu u odnosu na zastupnike koji žive u Zagrebu. Na naknadu za stanovanje imaju pravo i radnici koji rade izvan svoga mjesta stanovanja. Često u medijima možete naići na oglase u kojima se uz radno mjesto nudi i besplatan stan.

Nisam koristio tu “privilegiju” i mogu o tome govoriti bez grižnje savjesti. Ako Hrvatska želi parlament koji neće biti tek puko lutkarsko kazalište a zastupnici lutke na koncu, tada treba osnažiti parlament. A parlament se jača s – najprije – većim obvezama a onda i – barem – ne manjim pravima. Ako se već volimo uspoređivati sa zapadom, uspoređujmo se u svemu. Ili u svemu ostanimo Balkan.

Naravno, ovakav parlament, sa zastupnicima koji su na daljinski ili Tomislava Karamarka, ili Bože Petrova, ili Zorana Milanovića, nema svoju ustavom određenu funkciju. No, s plaćom manjom za tri tisuće kuna neće se ništa poboljšati. Baš suprotno, manipulacije će biti još veće a saborski sastavi sve lošiji” napisao je Vukšić.

https://www.facebook.com/permalink.php