Crna Gora izručila generala Borislava Đukića Hrvatskoj

Vijesti 08. ožu 201617:02 > 17:09
REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Crna Gora izručila je Hrvatskoj umirovljenoga srpskog generala, državljanina Srbije Borislava Đukića, priopćili su iz Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas".

Generala Đukića je 18. srpnja prošle godine, po hrvatskoj potjernici, uhitila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd, zbog navodnog ratnog zločina nad civilima u proteklom ratu.

 General Đukić nalazio se u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru Spuž kod Podgorice.

Hrvatska je 1995. godine optužila Đukića za rušenje brane na Peruči, a istom optužnicom su obuhvaćeni i general Ratko Mladić, tadašnji zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, zatim zapovjednik Srpske vojske Krajine /SVK/ pokojni general Mile Novaković, kao i zapovjednik svih pograničnih jedinica policije Republike Srpske Krajine /RSK/ major Milan Korica.

Ubrzo po uhićenju, 12. kolovoza prošle godine, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, kao i Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog u ratu devedesetih godina na području sjeverne Dalmacije.

Na osnovu ove istrage, 19. kolovoza 2015. godine Hrvatska je dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za izručenje generala Đukića.

Nekoliko dana kasnije, 28. kolovoza, Crnoj Gori je dostavljena i molba Srbije, kojom je zatraženo izručenje generala Đukića zbog vođenja krivičnog postupka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pravomoćnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. studenoga prošle godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, ali je crnogorski ministar pravde Zoran Pažin odlučio da Đukić bude izručen Hrvatskoj.

General Đukić je peti uhićeni Srbin na području Crne Gore po tjeralicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Prvi je uhićen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina, u studenom 2009. godine. Kovačević je u veljači 2010. izručen Hrvatskoj, gdje je pomilovan nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu.

U ožujku 2010. godine u Baru je uhićen Munjes Nikola iz Korlata kod Benkovca, koji je izručen Hrvatskoj u listopadu 2010. godine, gdje je pravomoćno osuđen na pet godina.

U lipnju 2010. uhićen je Marin Krivošić iz Hrvatske Dubice, a u Hrvatsku je izručen u kolovozu iste godine, te pomilovan nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu.

U rujnu 2014. uhićen je Marković Miloš iz Kneževih vinograda kod Belog Manastira. U Hrvatsku je izručen u studenom 2014. godine, a presuda je odbijajuća nakon prekvalifikacije.

Srpski general Pavle Pantić, rodom iz Sremske Mitrovice, uhićen je 28. prosinca prošle godine. Ekstradicijski postupak protiv njega je u tijeku.

Na osnovu međunarodnih tjeralica koje je raspisao hrvatski Interpol, dosad su širom svijeta uhićena 154 Srbina, od kojih je 51 izručen Hrvatskoj.

Od svih izručenih, do sada je protiv njih 19 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak odštete za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Veritas” ocjenjuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih tjeralica ukazuje da Hrvatska zloupotrebljava Interpol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.