Saborska oporba traži objavu poreza otpisanih u predstečaju

Vijesti 19. ruj 201408:18 > 11:13
Cropix/Dragan Matić

Saborska oporba podržala je prijedlog Hrvatskih laburista da se izmjenama Općega poreznog zakona omogući Ministarstvu financija objavljivanje podataka o poreznim dugovima otpisanim u postupcima predstečajne nagodbe.

Laburist Dragutin Lesar obrazložio je da se predlaže samo nastavak objave podataka o poreznim dugovanjima, budući da Ministarstvo već objavljuje liste poreznih dužnika i poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. No, u Vladi tvrde da se podaci o predstečajnim nagodbama mogu dobiti na stranicama Fine te da ono što traže laburisti nije predmet Općeg poreznog zakona.

“Građani imaju pravo na jednostavan način pregledati koliko je država poreza otpisala u njihovo ime, bez upisivanja poreznog broja, imena tvrtke, posebnog poreznog razreda ili pina, jednako kao na listi dužnika”, odgovorio je Lesar.

Kod isplate više plaća odjednom trebali bi se primjenjivati propisi koji važe na dan isplate i osobni odbitak za svaki mjesec za koji se obavlja isplata, utvrđen prema propisima koji su važili u mjesecu u kojem je plaća trebala biti isplaćena.

Laburisti traže da se izmjenama zakona o porezu na dohodak riješi problem više od 54 tisuće radnika koji ne primaju redovitu plaću te upozoravaju na slučajeve kada se plaće isplaćuju za više mjeseci odjednom, zbog čega prelaze u viši porezni razred pa se događa da se i minimalci kumulativno oporezuju najvišom stopom od 40 posto. Stoga je njihov prijedlog da se kod isplate više plaća odjednom primjenjuju propisi koji važe na dan isplate i osobni odbitak za svaki mjesec za koji se obavlja isplata, utvrđen prema propisima koji su važili u mjesecu u kojem je plaća trebala biti isplaćena.

Ipak, o prijedlozima laburista vladajući se nisu izjašnjavali, a predložene zakonske izmjene podržao je i HDSSB-ov zastupnik Dražen Đurović. Upozorio je, međutim, da pravomoćne sudske presude šalju poruku da se u Hrvatskoj isplate malverzacije i neplaćanje poreza. “Ne znam zna li netko od vas nekoga tko hoda pokunjene glave i da ga je sram što nije platio porez. Za prevaru od 700 tisuća kuna dobijete nekoliko mjeseci rada za opće dobro, a onaj tko stavi nekakvu čarapu na glavu i u mjenjačnici opljačka 1000 kuna, dobit će četiri godine zatvora”, ustvrdio je Đurović.

Takvo je rješenje neprovedivo i opasno, jer bi se urušio porezni sustav i omogućilo malverzacije, budući da se porez na dohodak isplaćuje ‘u razdoblju’, a ne ‘za razdoblje’.

Ivan Šuker (HDZ) takvo je rješenje ocijenio neprovedivim i opasnim, jer bi se, tvrdi, urušio porezni sustav i omogućilo malverzacije, budući da se porez na dohodak isplaćuje “u razdoblju”, a ne “za razdoblje”. Predložio je da se, umjesto toga, intervenira u odredbu koja propisuje obvezu poslodavca na godišnji obračun poreza ako nije redovito isplaćivao plaće.