Sociolog religije Ivan Markešić: Mediji su dar Božji!

Vijesti 29. ožu 201608:22 > 08:25

»Za mene kao kršćanina mediji su dar Božji. Što bismo bez njih?« – kazao je sociolog religije s Instituta »Ivo Pilar« Ivan Markešić upitan za komentar propovijedi zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, u kojoj je kardinal Bozanić ustvrdio kako »zlo želi vladati i medijskim svijetom«.

Znanstveni savjetnik na Institutu »Ivo Pilar«, podsjeća pak da »zlo kao takvo ne postoji«.

»Postoje ljudi koji neki određeni čin proglase suprotnim trenutno važećim društvenim normama. I od tada taj čin se smatra zlim činom, zločinom. Stoga ni mnogi čini koje netko može smatrati i proglašavati kršćanskim ne nailaze na društveno odobravanje. Jer se ne uklapaju u već postignute standarde. Tako je i ovdje. Jer, nastavlja Markešić, »zašto bi bilo zlo propitivati vjerske dogme, pa bile one i kršćanske? Posebno stoga što su te dogme donijeli ljudi. Pa tako i dogmu o stvaranju svijeta i čovjeka. I njegovu uskrsnuću od mrtvih«, poručuje u komentaru za Novi list.

Markešić podsjeća da u Hrvatskoj »nitko neće, ni u medijima, imati ništa protiv« ako kršćani žive u skladu s Isusovim naukom.

»Ali ako ti ‘pravovjerni’ kršćani svoje stavove žele i hoće političkim posredovanjem nametnuti kao općevažeću ideologiju, uspostaviti neku novu ‘hrvatsku pravovjernu političku religiju’, ne poštujući pri tome temeljne norme i dosege suvremene zapadnoeuropske kršćanske civilizacije, kao ni vrijednosti sekularnoga društva kao jedino mogućeg okvira u kojima svatko može biti i vjernik i nevjernik, i koji svoga ‘boga’ proglašavaju vrjednijim i snažnijim od drugoga, onda oni moraju doći pod udar ne samo medija nego i svakoga istinskog kršćanina koji ispovijeda Isusov nauk i slijedi njegovu zapovijed ljubavi: ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe’«, komentirao je Ivan Markešić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.