Predsjednica se obrušila na DUUDI: To je sramota!

Vijesti 07. tra 201613:18 > 13:23
Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je nakon Molata posjetila i otok Ist te poručila kako država mora vratiti život na hrvatske otoke i razvijati ih, izrazivši uvjerenje da će nova Vlada i premijer imati sluha za probleme na otocima.

“Molat i Ist otoci su sa školama bez djece, u crkvi zadnje krštenje i vjenčanje prije dvadesetak godina. Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo – pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo – riješiti vodoopskrbu, treće – ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije. Kada bi ovi otoci imali širokopojasni internet mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme”, izjavila je predsjednica novinarima.

U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na Molatu i Istu istaknuto je kako je za razvoj malih otoka nužno mijenjati demografske trendove, te da i to mora biti jedan od čimbenika kojima se mjeri indeks razvijenost otoka.

Upitana kada država misli riješiti imovinsko-pravno pitanje vojnih objekata na otocima, Grabar-Kitarović je kazala kako ona od početka upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

“To je sramota, zgrade propadaju, urušavaju se krovovi. Oni tom imovinom moraju upravljati, a ako ne žele neka ih predaju lokalnoj samoupravi ili neka raspišu koncesiju. Ali, nešto se konačno mora dogoditi i vjerujem da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost. Razgovarala sam o tome i s premijerom Oreškovićem, koji je također svjestan tog problema i uvjerio se u to prilikom posjeta nekim krajevima Hrvatske”, rekla je.

Na otoku Molatu predsjednica je razgovarala i o statusu nekadašnjeg talijanskog koncentracijskog logora te najavila kako namjerava zadužiti svoju savjetnicu Natašu Jovičić, ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac, da stupi u kontakt s ljudima na Molatu. Na taj bi se način, kazala je, zajedno s Ministarstvom kulture, koje je zaštitilo logor kao spomenik kulture, i DUUD-ijem trebalo riješiti to pitanje kako bi netko mogao preuzeti upravljanje logorom, kroz koji je prošlo 25 tisuća Hrvata, od kojih ih je više od tisuću bilo ubijeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.