"Ukidanje roaminga nikad neće biti potpuno i neograničeno"

Vijesti 30. tra 201618:31 > 18:31
N1

Cijene telekomunikacija i prijenosa podataka u Europskoj uniji od subote su jeftinije, a 15. lipnja iduće godine, potpuno će se ukinuti naplata roaminga i telefoniranje u inozemstvu stajat će kao i kod kuće.

Do 14. lipnja 2017. trajat će takozvano tranzicijsko razdoblje u kojem će telefoniranje izvan granica biti donekle skuplje nego unutar države. Nakon tog datuma svi razgovori u bilo kojem dijelu Europe bit će po domaćoj maloprodajnoj cijeni.

Inače, Europska unija smanjuje cijene roaminga od 2007. a nakon što je europski parlament u lipnju prošle godine postigao dogovor s državama članicama i Europskom komisijom o paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu.

Kako će u praksi izgledati ovaj tranzicijski period pitali smo zamjenika predsjednika Vijeća HAKOM-a Domagoja Jurjevića, koji je rekao da potrošači mogu očekivati daljnje smanjivanje cijena.

“Od 15. lipna sljedeće godine dolazi do potpunog ukidanja dodatnih naknada u roamingu, ali napominjem da to nikad neće značiti potpuno ukidanje jer će Europska komisija (EK) napraviti izračun limita pravilnog korištenja, što znači da će se to moći koristiti do određenog limita, kako bi se umanjila mogućnost da netko, primjerice, kupi karticu u jednoj državi, a koristi je u drugoj”, rekao je Jurjević.

Operateri će imati određeni pad prihoda zbog nižih cijena, ali ni to ne mora biti tako ako će se više pričati po nižim cijenama, objasnio je.

“Drugi dio priče koji nam je važan je što će, da bi se to omogućilo, EK izaći s novim međuoperatorskim maksimalnim cijenama, što će ih ograničiti da si međusobno ne naplaćuju previsoke cijene.”

“Operateri mogu povisiti cijene ako žele, ali je činjenica da će tržišno natjecanje napraviti to da to toga ne dođe”, rekao je među ostalim Jurjević iz HAKOM-a.

“Bitno je da operateri ne budu osuđeni na poslovanje s gubitkom, a mi smo tu da pazimo na taj dio”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.