'Predsjednica se mora oglasiti i reći građanima što misli'

Vijesti 27. svi 201614:42 > 14:58
N1

Gost specijalne emisije N1 zbog krize Vlade bio je i bivši predsjednik Ivo Josipović.

Vidite li mogućnost da  ova Vlada nastavi s radom?

“Mi smo u potpunom kaosu. Institucije su u kaosu i rekao bih da imamo jedno bezvlašće u kojem se ne zna tko pije, a tko plaća. Imamo vlast koja se bavi sobom. Na djelu je bacanje optužbi lopatama. Izlaz je striktno poštivanje pravila i procedure. Sve optužbe bi trebalo uz što manje buke ispitati. Ono što je posebno važno je kako u ovoj strašnoj situaciji učiniti da Hrvatska potpuno ne potone, da ne padne kreditini rejting, da se neke reforme ostvare.”

Je li ovo vrhunac krize?

“Mislim da nije. Očito će biti sve više i više optužbi, što utemeljnih, što ne. Sve treba ispitati i provjeriti. Kriza će biti izraženija kako će rasti napori s jedne strane HDZ-a da osigura, a s druge strane oporbe koja će činiti sve da sruši Karamarka i Vladu. Čekaju nas teški i neizvjesni trenuci.”

Očekuje se sjednica Vlade. Što će se dogoditi ako ministri Mosta odluče dati negativno mišljenje Tomislavu Karamarku.

“Sudeći po izjavama to će se i dogoditi. To je snažna poruka HDZ-u i Karamarku. No pitanje je što će dalje biti. Moguće je da ne bude dovoljno glasova u Saboru. Pitanje kakva će tada biti pozicija Mosta. Hoće li slegnuti ramenima ili će doći do pada Vlade i preslagivanje. Most se tu pokazao nepredvidivim.”

Miro Kovač najavio da je Vlada ide dalje s Domoljubnom koalicijom i Karamarkom.

“Ta poruka znači da HDZ misli da je osigurao dovoljan broj glasova u parlamentu. Je li to istina ili samo želja teško je reći. Mi smo zaista u teškoj situaciji. Naš vanjski dug je takav, gospodarstvo je takvo da zaista o političkom sustavu ovisi hoćemo li izaći iz krize i ne. Događaju se neke nazovi reforme, vidjeli smo kako Vlada razmišlja o zdravstvu, vidli smo što se događa s obrazovanjem. Mislim da zanemarivanje važnih, velikih problema i forsiranje na ovu rspravu zapravo Hhrvatsku uvodi u novu spiralu krize i problema.”

Slažete li se s tvrdnjom Ivana Vrdoljaka da bi preslagivanje i kupovina mandata bila jedna vrsta kaznenog djela.

“Sigurno da bi kupovina bila kazneno djelo. Mislim da je važno da se osigura demokratsko rješenje ove krize. Ne smiju utjecati niti novac niti političke ponude nemoralnog karaktera.

Mislite li da stvarno postoji sukob interesa Tomislava Karamarka?

“Mislim da postoje metode kojima se to može otkriti. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i druga tijela imaju mehanizme kojima mogu provjeriti o čemu se zapravo radilo. Postoji puno detalja koji se moraju provjeriti. Iz činjenice da se određeni podaci nisu dostavili Povjerenstvu se isto mogu izvući određene činjenice. Obveza je da se odgovori na poziv i nadam se da će to učiniti.”

Božo Petrov je istupio i rekao da neće podržati Karamarka prije nego je došla odluka Povjerenstva.

“Opet smo u sferi političke analize. Most je u jednoj delikatnoj poziciji. Htjeli bi biti korektiv HDZ-ovoj politici, nekad uspijevaju, nekad ne. Stanje u državi nije dobro, za Most postoji opasnost izbora gdje bi mogli doživjeti sudbinu satelita jačeg partnera i vjerojatno kroz ovakvu reakciju sebi grade odskočnicu za iduće izbore.”

Jesu li mogući izbori bez odabira sudaca Ustavnog suda?

“To teško mogu zamisliti. Ustavni sud je nezaobilazan faktor u izborima. Moguće su komplikacije odabira sudaca. Dvije velike stranke su našle određenu metodologiju kako odabrati suce, no nisam siguran da je ona u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu – da se glasa za listu, a ne pojedinca. Izbor mora biti takav da suci ulijevaju povjerenje. Situacija u kojoj se političari javljaju kao kandidati nije dobra. Ustavni sud bi morao biti maksimalno depolitiziran, međutim ako imate pola imena iz uže politike koji se spominju kao sigurni kandidati onda to nije dobar izbor.”

Koja je pozicija premijera Tihomira Oreškovića?

“On je u jednoj nezahvalnoj poziciji. Na čelu je Vlade, ali je njegova realna politička moć ograničena jer on osobno i opcija koju zastupa, teško je reći koja, nema nikakvu podršku. On potpuno ovisi o HDZ-u i Mostu i njihovoj koaliciji i prilično je očekivano da on u ovom sukobu nastoji biti diskretan i ne javljati se previše.

Njegova pozicija u slučaju Lozančić?

“Mislim da je tu pokazao jednu čvrstinu koja je bila moguća jer tog trenutka nije postojala jaka šansa raspada koalicije. Njegova pozicija, kao i ona Mosta je bila dobra. Nije dozvolio jedan zahvat u sigurnosni sustav kojim HDZ svojim kadrovima preuzeo ovlast.

Jeste li Vi, kada ste bili predsjednik, primijetili neke nezakonite aktivnosti kod Lozančića.

“Imao sam i ja nekih primjedbi na njega, ali moram reći da nikakve nezakonitosti u njegovom radu nisam vidio. Mislim da je svatko tko izlazi s takvim tezama dužan dokaze staviti na stol. Takvih dokaza još uvijek nema. Neodgovorno je za šefa tajne službe tvrditi da radi nezakonito a, nemati dokaz.”

Kakva je sada pozicija predsjednice?

“U formalnom smislu sada ne može povući ni jedan formalni potez, no zanimljiva je Ustavna pozicija. Takozvana treća ovlast brine o usklađenosti državnih tijela. Imamo tendenciju da se u javnosti poziciju predsjednika ili predsjednice želi svesti na ništa. To nije točno. Ona ima obavezu na određeni način istupiti i reći građanima što misli. Ona je to izbjegla. Možda ne želi reći da ne ugrozi neke od svojih političkih mentora. Kako je moguće da ništa ne kaže o kurikularnoj reformi, o socijalnom udaru na zdravstveni sustav.

Što mislite o njenoj poslanici?

“Dramatična je po formi, ali je bila lišena sadržaja. Pozivam ju da se aktivnije uključi u život države. Mora biti prisutnija nego što je danas.”

Držite li se još izjave o “ustaškoj zmiji”. Spomenuo ju je danas i Andrija Hebrang.

“Apsolutno da stojim iza toga. Ako danas netko to ne vidi onda je slijepac. Njegov je otac bio veliki borac protiv te zmije.”

Kako vidite rasplet ove krize? Je li na prijevremenim izborima moguć drugačiji odnos snaga?

“Ovog je trenutka vjerojatno da bi lijeva opcija dobila izbore. To je vrlo vjerojatno. Većinski SDP ne bi mogao sam, morao bi imati partnere. Ovaj način vladanja HDZ-a ide u prilog lijevim stranka. Ako se i vrati SDP na vlast brzo će se pokazati manjak koncepta za reforme. SDP će ozbiljno morati promijeniti svoj način vođenja države jer ćemo se inače vratiti na isto. Sve skupa to gradi jednu spiralu neuspjeha i loših trendova. Volio bih da stvari budu drukčije. U gospodarstvu smo uvijek išli u nazad, ali u civilizacijskom, društvenom smislu smo zaista išli uzlaznom linijom i dobro se pokazaviali svijetu. Puno bolje nego što je to danas. Sad smo se strmoglavili nazad u korupciju, šovinizam…”

RAZVOJ DOGAĐAJA TIJEKOM CIJELOG DANA PRATITE OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.