'Pitanje je vratolomija koje će Reiner izvoditi u Saboru'

Vijesti 16. lip 201608:04 > 08:08
N1

Tomislav Karamarko u srijedu je podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i najavio rušenje Oreškovića u Saboru u četvrtak. Premijer je pak najavio da će se u Saboru braniti od, kako navodi, lažnih optužbi. Krizu vlasti u Novom danu komentirao je HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh.

“Od današnje sjednice Sabora očekujem da se hrvatskoj politici barem malo vrati vjerodostojnost. Da će se govoriti o relevantnim temama i da će HDZ Vladu proglasiti neuspjelim eksperimentom i da će ona dobiti formalni kraj. Formalni, jer će raditi kao tehnička Vlada do izbora novog premijera”, rekao je Beus Richembergh.

S obzirom da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u srijedu rekao da će i oporba glasati za opoziv premijera, Vlada će vjerojatno pasti. Nakon toga slijedi pokušaj formiranja nove Vlade, odnosno preslagivanja ili izbori. Beus Richembergh smatra kako preslagivanje neće uspjeti.

“Kad HDZ i uspio okupiti većinu to bi bila sezonska Vlada godišnjih odbora jer bi taman toliko izdržala. Vlada je u strukturnim problemima, nahero je ustrojena i postavljena na krivim temeljima. Svaka nova krizna situacija ju može otpuhati kao vjetar. Vi sa 76, 77, 78 ne možete u Saboru napraviti ništa. To je tanka većina. Taj koncept ponavljanja eksperimenta neće proći. Primjenjuje se odredba Ustava kako se mandatar bira. Onaj koji ima 76 potpisa to mora dokazati predsjednici. Zdravko Marić ili bilo tko drugi ovog časa to neće imati. Božo Petrov je rekao da će svi zastupnici Mosta biti za samoraspuštanje Sabora ako se opozove premijer. Otvoreno je pitanje kako će se ponašati predsjednik Sabora Reiner. Odredba članaka 78. koja dirigira samoraspuštanje je vrlo štura. Može se primjenjivati prilično ekstenzivno. U petak ističe rok od 15 dana od kada je u proceduru poslan zahtjev za samoraspuštanje. U petak mora biti na dnevnom redu, ali ne znamo što će biti poslije, jer gospodin Reiner nema odredbu vremenskog roka kada mora otvoriti raspravu,” kazao je Beus Richembergh te dodao da oporba za sada ima 66 potpisa za samoraspuštanje Sabora.

Ustavni stručnjaci su podijeljeni oko broja potpisa s kojima netko treba doći predsjednici da bi mogao tražiti mandat.

“Ne postoje takva tumačenja koja bi bila relevantna i prihvatljiva većini ustavnih stručnjaka. Jasno je kao dan da se mandatar može postati samo ako je najmanje 76 zastupnika svojim potpisom unapred dalo povjerenje da dobijete šansu za postavljanje Vlade. Možete otići na konzultacije ili kavu, ali tako ćete biti i ispraćeni. Sve ostalo bi bilo silovanje. No vjerojatno će neki radi samopromocije i raditi crikus”, smatra Beus Richembergh.

Ono što je gotovo sigurno je da bez 12 zastupnika Mosta nitko neće moći sakupiti većinu.

“Ravnodušnost kojom Mostovci reagiraju na poruke iz HDZ-a govori o tome da su i oni svjesni situacije. Što je Vlada obećala, što je napravila u tri mjeseca, koji joj je rezultat? Strani investitori govore da žele kupiti državne obveznice tretirajući ih kao papir za reciklažu unatoč pozitivnim rezultatima gospodarstva. To znači da ste došli pred zid i morate priznati da niste nikoga uspjeli uvjeriti da to što radite ima smisla. Mi smo punih šest mjeseci slušali magičnu riječ reforme, a od toga doživjeli samo povećanje cijene zdravstvenih usluga i ukidanje ureda bivšeg predsjednika. Kolosalna je jedino promjerna imidža Hrvatske i to nagore. Orešković baš u ničemu nije napravio otklon od onoga što rade njegovi ministri. Došli smo do toga da nam nobelovci potpisuju peticiju za smjenu ministra. Orešković je morao regariati”, rekao je Beus Richembergh.

HDZ kao novog mandatara predlaže Zdravka Marića, koji je kao i Orešković nestranačka osoba i nema politički legitimitet.

“Ja ne razumijem tu logiku HDZ-a da dva puta idu tamo gdje se dijele batine. Prvi puta su promašili i po istom modelu nude eutanaziju Zdravka Marića. On ne može uspjeti. Čuli smo da je dok je bio državni tajnik i pomoćnik ministra financija pratio politiku i poznaje aktere što je apsolutno smiješno. Tako prate i svi vaši gledatelji. I oni znaju tko su glavni akteri. Da budete mandatar morate biti jaki političar, imati legitimitet i dobru komunikaciju sa svim strankama. Premijer je najvažnija osoba u čitavoj zemlji. Ako nemate autoritet preko kojega ćete upravljati procesima onda ste slučajni premijer i tako ćete završiti – isto kao i gospodin Orešković. Zdravko Marić nije član stranke. Bilo bi nakaradno da prije svake sjednice mora u središnjicu HDZ-a po svoje mišljenje”, kazao je Beus Richembergh.

Na pitanje kada bi se trebali održati novi izbori Beus Richembergh je odgovorio kako oni radi građana ne bi smjeli biti na ljeto.

“Mislim da u kolovozu nitko ne želi znati ni za vas ,ni za mene, ni za Karamarka, ni za Milanovića. Mi smo osobe koje se u kolovozu ne smiju pojavljivati na obzoru zbog mentalne higijene građane. Svaka varijanta izbora u kolovozu je neprihvatljiva. Jedino ako je viša sila i ne postoji drugi izlaz. Nakon pada Vlade premijer je dužan potpisati svoju ostavku i cijele Vlade. U ovom času nitko neće imati 76 ruku. Sutra dolazi u Sabor i točka samoraspuštanja. Pitanje je samo vratolomija i cirkusa koji će gospodin Reiner izvoditi da to odgodi. Vjerujem da ćemo sutra imati 76 potpisa i da to kvalificira zahtjev da se već drugi tjedan o njemu raspravlja. Ja sam sklon tome da Odbor za uUav već sutra ima svoju šansu da predloži Saboru da se donese odluka o samoraspuštanju koja stupa na snagu recimo 5. srpnja kako bi izbori mogli biti prvu nedjelju rujnu.”

Događaje u Saboru u četvrtak UŽIVO možete pratiti OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.