Diverzija Antifa Šibenik u Bilicama

Vijesti 26. lip 201618:55 > 18:57
Facebook / Antifa Šibenik

Članovi Antifa Šibenik danas su išarali službeni znak u Bilicama na kojem su ispisali da su Bilice 'usraške', Ćaleta načetnik, a sporni mul nije Mile Budaka, već Mussolinijev.

Na to su se odlučili nakon što je jučer, na Dan državnosti, svečano otvoren nelegalni mul, nazvan po ministru u vladi kvislinške NDH koja je Italiji 1941. godine prodala Dalmaciju s otocima, piše ŠibenikIN.

Također, napisali su i broj boraca i borkinja koji su sudjelovali u borbi protiv okupatora, te broj žrtava fašističkog režima. Cijela Hrvatska jučer se cijeli dan zgražala nad činjenicom da je netko nazvao mul po ustaškom ministru. Šibenski antifašisti svojom akcijom su se pohvalili na Facebooku, a napisali su ‘Dobrodošli u Antifa Bilice, arrivederci usraške Bilice’.

Mulo nazvano imenom Pavelićevog ministra otvorili su jučer načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra. Na mulu je postavljena i ploča posvećena Budaku, a Mikulandra je obećao kako će to ime mula ostati zauvijek.

“Nije me briga kako se zovu mula i ulice u Tisnom ili Primoštenu, pa neka druge ne bude briga kako se zove ovo naše. Svih 11 općinskih vijećnika podržalo je ime Mile Budaka, a drugi ako hoće neka svoja nazovu po Rankoviću ili Titu. Mile Budak ogradio se od Nezavisne države Hrvatske koja nije bila idealna, ali značila je težnju hrvatskog naroda. To je rekao i sam Franjo Tuđman. Budak je tražio i od Ante Pavelića da ga umirovi, ali su kasnije komunisti ocrnili njegovo ime. E, pa ako su se za vrijeme komunizma Ploče mogle zvati Kardeljevo, možemo i mi naše mulo u našoj Hrvatskoj imenom Mile Budaka”, rekao je Mikulandra na svečanom otvaranju mula koje može primiti 60 brodova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.