Končevski: Dvojili smo o koaliciji, čim je HSS ušao u nju

Vijesti 09. srp 201617:34 > 17:34
N1

I dok Zoran Milanović oko sebe okuplja sve veći broj ljudi, kako bi bio što sigurniji da će osvojiti dovoljan broj glasova za formiranje vlasti, za neke u toj koaliciji više nema mjesta. Konkretno, danas se Milanović zahvalio Laburistima, a mi smo u Dnevnik pozvali upravo predsjednika Laburista, Tomislava Končevskog.

Jeste li zatečeni odlukom Zorana Milanovića? 

Nije nas iznenadila, mi smo bili spremni na tu odluku, osjećali smo da će se to dogoditi. Poslali smo i dopis svom bivšem partneru, na koji su se oglušili. To nije korektno. Mi nismo napravili nikakvu grešku, svoj smo dio posla obavili jako dobro i na takav način se riješiti partnera mislim da nije korektno.

Smatrate li da ste učinili premalo?

Kako premalo, kad smo mi prvi pokrenuli postupak protiv Lozančiča i istražnog povjerenstva, pokrenuli smo i samoraspuštanje Sabora, podržali smo radnike Končara, protivili se prodaji državnih tvrtki. Ne vidim kako smo učinili premalo.

Je li vam odluka SDP-a detaljnije pojašnjena?

Ne, nažalost, nismo dobili nikakvo pojašnjenje.

Kakvi su planovi stranke sada kada ste ostali bez jakog političkog bloka bez kojeg je bilo kakvo sudjelovanje u zakonodavnoj vlasti teško zamislivo?

Laburisti su uvijek spremni samostalno izaći, naravno da bismo se željeli okupiti kao ljevica, ali očito nekome smetamo unutar SDP-a, jer smo prejako lijevo. Nadamo se da će narod podržati laburističke ideje.

Tko bi vama mogao biti dobar partner?

Mislim da su svi oni koji podržavaju naše stavove su dobrodošli. Na nacionalnom vijeću ćemo odlučiti što ćemo dalje. Dvojili smo o koaliciji kad smo čuli da je HSS ušao u koaliciju. Mi HSS gledamo kroz Hrga i Marijanu Petir, to je čisto nešto drugo. S Bandićem i Reformistima ipak ne, mi smo lijeva opcija, oni se drže centra. Ja nisam vidio nikoga tko bi se borio za prava radnika.

Kako vidite Živi zid?

To je čisti showman, Sinčić radi show. Mi ne znamo niti tko je predsjednik Živog zida.

Dragutin Lesar povukao se nakon izbornog neuspjeha, shvaćate li ovo kao osobni neuspjeh i mislite li snositi bilo kakvu političku odgovornost?

To će odlučiti članstvo. Ja sam prekratko predsjednik stranke da bih mogao snositi odgovornost, poslije izbora ćemo vidjeti kako će se kretati situacija u stranci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.