U Splitu počelo suđenje generalu Đukiću

Vijesti 13. srp 201614:22 > 14:23
(ilustracija)

Suđenje umirovljenom generalu JNA Borislavu Đukiću počelo je danas u Županijskom sudu u Splitu. Đukić je optužen za rušenje brane Peruča početkom 1993. godine.

Đukić je na početku suđenja izjavio da mu nije potreban prevoditelj za hrvatski i latinicu. “Učio sam srpski u školi i ne treba mi prevoditelj ni za hrvatski, ni za latinicu. Ne osjećam se krivim”, rekao je umirovljeni general na početku suđenja.

Tužiteljica Marina Matušan izjavila da će dokazati da je Đukić kao zapovjednik brigade i pograničnih jedinica, zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Millanom Koricom, postavio i aktivirao 30 tona eksploziva TNT, što je dovelo do oštećenja brane, a potapanje šireg područja sliva Cetine spriječeno je naporima radnika Hrvatske elektroprivrede.

Tužilaštvo je predložilo 28 svjedoka, pripadnika srpske i hrvatske vojske i sigurnosnih službi. Matušan je podsjetila da je Mladić u pregovorima s hrvatskom stranom prijetio rušenjem brane, a među dokazima je i snimka Mladićevog naređenja da se to učini. Pred sudom će se čitati i dijelovi ratnog dnevnika Ratka Mladića, koji je ustupio Haag, a bit će saslušani i vještaci.

Đukić se tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, nakon naredbe Ratka Mladića i Mileta Novakovića, zajedno s bojnikom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične policije SAO Krajine, izdao naređenje o rušenju brane s 30 tona eksploziva.

Index prenosi da se Đukić jedini našao na optuženičkoj klupi, jer je Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je umro prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.