'Poruka terorista je jasna – nitko više nigdje nije siguran'

Vijesti 22. srp 201621:28 > 22:14
N1

Gosti specijalnog programa N1 televizije povodom napada u Münchenu bili su pročelnik pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Pavle Kalinić te stručnjak za sigurnost Aleksandar Radić

”Činjenica je da se radi o terorističkom napadu, ali se ne zna s kojim predznakom. Imamo informacije  da se jedan od tih napadača deklarira kao Nijemac. Situacija ne samo u Njemačkoj nego u Europi je difuzna. Ušao je veliki broj izbjeglica. Većina ih je željela pobjeći rata, ali s njima su bili oni koij su željeli donijeti rat. To je stvar koja neće stati, to je proces koji će trajati”, kazao je Kalinić.

Naglašava kao se ovakav scenarij može dogoditi bilo kada i bilo gdje.

”Ovdje se radi o tome da se to želi raditi u Europi kako bi se privukla pozornost medija. IS ima problema u zadnje vrijeme jer doživljava neuspjehe. Imaju lošu situaciju u Iraku gdje je iračka vojska zauzela neke strateške položaje. Bilo je i prekida prebacivanja nafte u Tursku. IS se nalazi u nezavidnom položaju”, govori Kalinić i naglašava kako će ovakvi napadi uvelike ojačati desničarske stranke i pokrete.

”Desnica će imati bolje startne pozicije prije izbora”, kazao je Kalinić. ”Činjenica je da se ovo neće zaustaviti do sutra, ovo je proces koji traje godinama”.

U programu N1 je gostovao je i stručnjak za sigurnost Aleksandar Radić.

”Nažalost treba vidjeti što će reći policija. Ono što je učinjeno podsjeća na nešto što će učiniti ekstremisti s islamskim predznakom. Naravno, saznat ćemo kad policija dođe pred njih. Pritisak medija  je visok. Ovo je glavna globalna tema i od policije se očekuje da elegantno pronađu napadače. Njih se već sada može nazvati teroristima”, kazao je Radić.

”Nije riječ o broju žrtava nego o efektu u poruci da niti jedan građanin ne može biti siguran. Trenutno poruka terora je jasna – nema više sigurnog mjesta. Očigledno teroristi nastavljaju po sve žešćoj dinamici”, rekao je Radić.

Tijek događaja u Munchenu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.