Hrvati o napadu u Münchenu: Najteže je bilo gledati djecu

Vijesti 23. srp 201607:13 > 07:20
MICHAEL DALDER / REUTERS

U trgovačkom centru "Olimpija" u Munchenu došlo je u petak do pucnjave,u kojoj je poginulo deset osoba uključujući napadača, Iranca starog 18 godina, stanovnika toga grada.

Hubertus Andra, šef policije Münchena novinarima je potvrdio da je riječ o 18-godišnjem Irancu iz Münchena , a njegovi motivi napada još nisu razjašnjeni.

“Jučer je bez sumnje bio moj najteži dan kao predsjednika policije u Münchenu, i jedan od najtežih dana u karijeri koja traje 40 godina”, kazao je u uvodu.

“Događaji koji su se dogodili ostavili su me bez teksta. Drama je počela oko 17:50, kada smo obaviješteni o pucnjavi na Olympia trgovačkom centru. Očevici su nas obavijestili. Vidjeli smo vozila koja odlaze velikom brzinom, mislili smo da su osumnjičeni – ali ispostavilo se da nisu”, nastavio je.

Promet je obustavljen, jer su dobivali dojave da ima još pucnjava u centru grada, no to je kasnije negirano

Promet je uspostavljen ponovno u 4 sata ujutro.

VIŠE — Napadač iz Münchena 18-godišnji Iranac, stanovnik tog grada

Hrvatski državljanin iz Münchena je javio kako je u trgovačkom centru u trenutku napada bilo dosta Hrvata, koji su izašli tek uz pratnju policije. ‘Ja sam iz tog kvarta uspio otići na vrijeme, ovo je žalosno, svako malo se čuju helikopteri, zvuk sirena hitne, vatrogasaca. Ulice su prazne, grad je pun policije, toliko je jezivo da to čovjek ne može opisati’, kazao je Đuro Božanović.

Najtragičnije je što se, kažu svjedoci, u Münchenu, na glavnim ulicama čuo plač djece. Ljudi su u panici bježali, a djeca su vrištala. Među ranjenima je nekoliko djece. Jedan hrvatski anesteziolog koji živi u Münchenu je kazao kako je bio na putu kući s posla kad su ga pozvali da se mora vratiti u bolnicu. Njegova supruga u trenutku napada bila je u podzemnoj željeznici. Kaže da je sve u trenutku stalo. Hitna pomoć svu ozlijeđenu djecu vozila u bolnicu u kojoj on radi. ‘Najteže je gledati djecu. Vidio sam jedno dijete od samo osam godina kojemu je ranjena glava’, kazao je liječnik za Večernji list.

VIŠE — Dramatičnu minhensku noć pratili smo iz minute u minutu