Vlaho Orepić: "Osobno sam zabranio prosvjed u Zagrebu"

Vijesti 06. kol 201618:08 > 18:12
N1

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u subotu da želi naglasiti da je operacija Oluja bila veličanstvena pobjeda za slobodu. "Koristim ovu prigodu da kao aktivni sudionik i ministar čestitam svim braniteljima Dan pobjede i Dan branitelja, kao i svim građanima RH."

Rekao je da je jako bitno da pravosuđe i povjesničari jasno i zakonski odrede što znači uzvik “Za dom spremni”, odnosno je li i kako kažnjiv. Taj smo dio popratili OVDJE.

O prosvjedu u Zagrebu, dan prije obljetnice u Kninu, rekao je da ne zna detalje. “Taj prosvjed je policija zabranila, tj. osobno sam ga zabranio jer je imao za cilj omalovažavanje Oluje, a prikrivati se pod bilo kakvim udrugama ili uskraćivati drugima prava zbog onog što se želi sebi, nije primjereno”, smatra Orepić.

Radi se, naime, o tome da su, kao i ranijih godina pred obljetnicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića udruge željele održati prosvjed protiv veličanja ratne pobjede, no to je zabranio MUP. Ipak, došli su na Trg kako bi održali mirnu protestnu akciju, no stigli su i branitelji pa je morala intervenirati policija. Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati. O tom smo prosvjedu, kao i svemu što se na njemu događalo, izvještavali OVDJE.

“Gospođa, zaboravio sam ime, kontaktirali smo je i zamolili da razumije okolnosti, te da isti prosvjed može dva dana prije ili poslije održati, ali provokacije su nedopustive”, kazao je Orepić o organizatorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.