Zbog vala nasilja policija uvela patrole oko spomenika

Vijesti 27. kol 201613:11 > 13:17
Facebook /SibenikIN

U četvrtak su obavili očevid na oštećenom spomeniku iz Drugog svjetskog rata na Pisku, a već u petak tražili dokaze o počiniteljima na devastiranom spomeniku na Srimi podignutom u čast hrvatskih branitelja koji su u ožujku 1943. godine poginuli dok su pružali otpor talijanskim fašistima, potpomognutima četničkom milicijom.

Taj spomenik u potpunosti je uništen i njegova devastacija primjer je najbrutalnijeg iživljavanja po spomeničkoj baštini, koja je uhvatila maha u posljednje vrijeme diljem Dalmacije.

 U policiji su za SibenikIN rekli da poduzimaju sve kako bi otkrili počinitelje, a zbog učestalih oštećenja uveli su patrole koje obilaze ‘preživjele’ spomenike koji bi se tek mogli naći na meti vandala.

“O svim prijavama, uz sve dodatno prikupljene obavijesti i saznanja, izvijestili smo Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku i nadležno komunalno redarstvo radi poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. S obzirom na učestala oštećenja spomenika u posljednje vrijeme, a s ciljem prevencije, naši policijski službenici aktivno obilaze te spomenike, a provode se i policijski izvidi radi otkivanja počinitelja ovih zakonom kažnjivih radnji”, kaže Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Ona podsjeća kako je policija prije ovog zadnjeg vala iživljavanja po spomeničkoj baštini iz Drugog svjetskog rata, koji je nastupio krajem tjedna, prikupila korisne obavijesti i saznanja o dva prethodna slučaja u Šibeniku. Na blagdan Velike Gospe, podsjetimo, netko je kukastim križevima išarao park streljanih žrtava fašističkog terora na Šubićevcu, a iste je noći crnom bojom poprskana spomen ploča na rodnoj kući Vinka Nikolića, književnika i člana ustaškog pokreta.

U policiji napominju da svakom od tih slučajeva pristupaju sukladno zakonu i da ih ne zanimaju ideološki motivi počinitelja.

Općina Bilice svoje nezakonito sagrađeno mulo nazvala po potpisniku rasnih zakona, ustaškom ministru Mili Budaku. Uslijedila je reakcija šibenske skupine Antifa koja je spomen ploču Budaku zalila crnom bojom te išarala jumbo plakat dobrodošlice u tu općinu, nakon čega se front preselio u Drage kod Pakoštana gdje je crvenom bojom oštećen tek otkriveni spomenik Miri Barešiću. Iako Antifa Šibenik nije preuzela na sebe odgovornost za taj čin, u medijima je sa suprotne strane ideološki zatrovanog i zaraćenog hrvatskog nacionalnog korpusa ponuđen novac za otkrivanje njihovih imena, a diljem Dalmacije započelo je učestalo rušenje partizanskih spomenika.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, inače nositeljica liste HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, rekla je jutros da nije znala za najnoviju devastaciju spomenika na Srimi: “Ovo mi je prva informacija, ali čin o kojem govorite je za svaku osudu. Svaka žrtva ima pravo na dostojanstveni spomen, a njihove obitelji mjesto gdje će im se pokloniti i odati počast. Zatečena sam ovom viješću i odmah ću je provjeriti i vidjeti što mogu poduzeti. Ne shvaćam čemu to, zašto nakon toliko godina ići dirati i rušiti to. Ne razumijem takve postupke i u svakom slučaju, osuđujem taj čin”.

Prema evidencijama šibenske policije, na njezinom su području od početka godine oštećena dva spomenika iz Drugog svjetskog rata, a na šibenskom još tri. Zamjenik šibenskog gradonačelnika, Danijel Mileta (HDZ), više je puta javno osuđivao svaki oblik vandalizma u Šibeniku.

Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin, najavio je da će financijski pomoći obnovu porušenih spomenika.

“Ne mogu oni toliko razbiti, koliko ih mi možemo obnoviti”, napisao je na Facebooku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.