Besplatan roaming samo 90 dana godišnje

Vijesti 06. ruj 201611:37 > 11:41
Pixabay

Nakon što korisnik ispuca kvotu, teleoperater će mu moći naplaćivati posebne naknade za roaming koje opet neće smjeti biti više od maksimalno određenih iznosa po minuti, SMS-u ili megabajtu.

Ukidanje posebnih naknada za roaming unutar EU, najavljeno za lipanj 2017., neće značiti baš neograničeno “besplatno” telefoniranje u roamingu, nego će roaming biti “besplatan” (tj. izjednačen s cijenama u nacionalnom prometu) u trajanju od najmanje 90 dana godišnje. Ostalih 275 dana godišnje naplaćivat će se po naknadama za roaming koje će maksimalno iznositi 4 euro centa po minuti razgovora, 1 cent po SMS-u i 0,85 centa po megabajtu prometa, piše Večernji list.

Predložila je to Europska komisija u provedbenom aktu kojim definira tzv. pravednu uporabu. Taj koncept pravedne uporabe uveden je istodobno kad se donosila odluka o ukidanju posebnih naknada za roaming, a uveden je kao osigurač protiv zlouporaba besplatnog roaminga. Kad bi roaming bio besplatan neograničeno, svih 365 dana godišnje, korisnici iz zemalja u kojima su cijene mobilnog telefoniranja skuplje mogli bi kupiti SIM karticu u zemlji u kojoj je to jeftinije i koristiti tu karticu u stalnom roamingu.

Stoga je ovim prijedlogom “pravedna uporaba” definirana kao kvota u ukupnom trajanju od 90 dana godišnje. Tih 90 dana u godini ne mogu biti iskorišteni odjednom jer postoji i ograničenje da besplatan roaming može trajati najviše 30 uzastopnih dana.

Korisnici koji u istom danu uđu u roaming, primjerice u Sloveniji, ali se i vrate u domovinu, neće biti “terećeni” kao da su ispucali jedan od 90 dana u besplatnom roamingu. Drugim riječima, dan u roamingu računa se samo ako je čitav dan proveden u roamingu, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.