'Grupe u vrtićima su 3-4 puta veće od propisanog standarda'

Vijesti 09. ruj 201619:10 > 19:37
N1

Gošća Dnevnika je bila Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Na pitanje kakvo je stanje u zagrebačkim vrtićima, Žilić je odgovorila je: “Nije idilično kao što kaže gradonačelnik Bandić. Postoje svijetli primjeri, ali, gledajući sveukupno, nikako se stanje ne može nazvati ‘vrtićima- hotelima s pet zvijezdica’. Već duže vrijeme upozoravamo na veliki broj djece u grupama, nedostatak sredstava za rad, ali i roditelji dugi niz godina sve potrebno djeci donose u vrtiće. Problem postoji, međutim, svi oni koji tvrde suprotno, marginaliziraju ovaj problem, odgojno-obrazovne radnike, roditelje i suradnike, ali i ljude koji su bili na prosvjedu.”

  626 neupisane djece

Ističe da su grupe u zagrebačkim gradskim vrtićima zaista velike, ali da je sustav jako dobar, a što je rezultat dugogodišnjeg procesa.

“Imamo nesporno kvalitetan kadar odgajatelja, ali broj djece u grupama i potrošni materijal su problem”, dodala je.

To je, kako je rekla, problem koji je prisutan od 1983. do 2016. godine. Prema standardima, navela je kao primjer, djece u dobi od 13 do 18 mjeseci u grupi bi trebalo biti najviše osam, a u zagrebačkim vrtićima ih je tri do četiri puta više. Uz to, iznijela je Žilić, u Zagrebu je 626 neupisane djece.

“Posljedice mogu biti različite. Vjerujte, kada imate grupu u kojoj je 28 djece i među njima 10 s poteškoćama u razvoju, nemate dovoljno vremena koje bi s njima trebalo kvalitetno provesti”, kaže Žilić koja je do kolovoza i sam bila odgajateljica.

Kvalitetan program

“Kvaliteta programa je na visokom nivou, ali dugo ovako ne ide”, dodala je.

U svibnju ove godine na glavnom zagrebačkom trgu održan je prosvjed vrtićkih teta, no od tada se, kaže Žilić, ništa nije promijenilo.

“Definitivno nisu dostatna sredstva da se zadovolje sve potrebe djece i da sve odvija u humanijem okruženju”, zaključila je Božica Žilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.