Petrov: Imaju pet dana da pristanu na Mostova jamstva

Vijesti 11. ruj 201618:32 > 12. ruj 2016 01:12
N1

U izbornom stožeru Mosta zadovoljni su neslužbenim rezultatima izbora prema kojima je Most nezavisnih lista osvojio osam mandata. Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je ostalim koalicijama da imaju pet dana da se odluče pristaju li na uvjete, čime bi dobili podršku za sastavljanje Vlade.

Tijek izborne večeri pratili smo OVDJE.

1:10 Petrov je za N1 rekao da svi “imaju dovoljno vremena da razmisle. Jamstva koja tražimo su ona koja bi značila da su spremni voditi Hrvatsku prema boljoj budućnosti. Ovo što smo tražili je minimum minimuma, da nas ne bi proglasili nerealnima. Očekujemo barem njihov odgovor na minimum minimuma.”

To je samo početak, kaže Petrov za N1. “Naravno da kada daju riječ, moraju ih provesti u djelo.”

U trenutku kada dobijemo odgovore za sedam jamstava, možemo odgovarati na hipotetska pitanja, kaže Petrov. “Ne znamo zaista što će odgovoriti.” Nema eliminacijskih uvjeta ako svi pristanu, kaže Petrov. “Uvjeti su djela. Očekujemo da ovaj put ne samo obećaju nego to i naprave. Mora se konstituirati Sabor, provesti u djelo uvjete, a nakon toga tek formirati Vlada”, kaže Petrov.

“Za nas stabilnu Vladu čine oni koji su spremni mijenjati stvari. Stabilna vlada ne znače same riječi i čista obećanja”, rekao je Petrov.

Na pitanje što ako mu Milanović ponudi da bude premijer, Petrov kaže da su pokazali da su jedina politička stranka u povijesti RH kojoj nije bilo stalno do pozicija. “Nas interesira gospodarski program, a provest će se s onom stranom koja na to pristane. Nakon što apsolutno svi prespavaju noć, vidjet ćemo jesu li spremni ovaj dio odraditi”, rekao je Petrov u razgovoru za N1 televiziju.

00:30 Božo Petrov se obratio javnosti. “Hvala na povjerenju koje ste nam dali i svima onima koji su prepoznali Most, te dali svoj glas da se od promjena ne odustane. Trudit ćemo se da u našoj domovini javni interes bude ispred bilo čega drugoga. Ovu priliku ću iskoristiti da pozovem sve mlade – uključite se u borbu za vašu budućnost. Nisu svi isti. I da, radi vaše hrabrosti nazvat će vas ekstremistima, amaterima. Ne brinite, trebate znati da ste tad pobijedili. Jer da vas hvale, ja bih se zabrinuo”, rekao je Petrov.

“Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas. Vas koji razmišljate danas kada polazi koji vlak, autobus ili avion prema nekud drugo. Bez vas smo osuđeni na prošlost. Nismo naivni i nemamo više ružičaste naočale. Ne očekujemo da će sad sve krenuti naprijed il ida će shvatiti da su i danas dobili priliku da za ovu zemlju naprave nešto dobro. Iako se nikad neću prestati nadati da ćemo kao društvo sazrijeti toliko da će nam biti čast napraviti nešto za domovinu. Ne moramo se voljeti, ali država mora biti iznad svega. Jamstva jamče da će RH biti korak bliže uređenoj državi koja ima pravo na budućnost.

Oni koji pristanu na sve njih mogu očekivati našu podršku. Od ovog trenutka teče rok od pet dana, nećemo se cjenkati. Ako im je stalo do državnih interesa i do jednakopravnosti građana, mogu to pokazati djelima, a ne riječima.

Nama je stalo. Tako volimo svoju zemlju i od toga nećemo odustati”, kazao je čelnik Mosta.

“Neka uzmu tjedan dana i preslože se da to ne rade usred mandata. Ako im je ovo teško, neka nas odmah zaobiđu. Odluka je na njima. Most ne postoji zbog lijepih pozicija, mi se za ove promjene možemo boriti iz saborskih klupa. Ako pristanu, to nam je zalog da su spremni proći kroz mukotrpan proces promjena i reformi koji trebaju ovoj zemlji. Jamstva su pet posto onoga što su obećavali svojim biračima. Očekujemo da ako drže do građana RH, do sebe, do države, da ćemo postići dogovor, ali oko krupnih reformi koje RH trebaju.”

Zamolio je medije da idućih dana borave na drugim mjestima, jer “je Most rekao svoje. Boravite s drugim opcijama, neka se oni sada izjasne”, kaže Petrov, te zaključuje da će Most sada na pauzu, “jer je svoje rekao”.

23:30 Vlaho Orepić je za N1 televiziju rekao da čestita svakome tko je osvojio mandate, ali da će zaključivati kad rezultati budu konačni. “Moje osobno mišljenje je da je ta suradnja teško održiva, vidjet ćemo. Jedno je biti u oporbi, a drugo je nuditi se i ići u izvršnu vlast, te preuzeti odgovornost. Naglasio sam da je Most krenuo u proces s 12 mandata, ja očekujem 13 ili 14, i to je sigurno pobjeda ideje Mosta. To upućuje da stabilno biračko tijelo i izniman potencijal za rast. Most će sigurno rasti. Mi uočimo problem, riješimo ga i idemo dalje.”

Orepić kaže da je bitno da su krenuli s 12 mandata, koje sada i imaju, a izdržali su tolike udarce i iz priče izašli još jači. “Vjerujem da ćemo imati malo više, no kako god bilo, bitno je da smo se suprotstavili vrsti politike koju predstavljaju i Milanović i Plenković. Ipak su oni dva stroja koja su dobro organizirana.”

Orepića smo pitali i što misli Petrov. “Stisnuli smo si ruke, toliko smo udaraca dobili, a mi smo pokazali dosljednost i, hvala Bogu, izdržali smo”, rekao je Orepić našem reporteru Elviru Mešanoviću.

N1

23:15 Nositeljica Mostove liste u 8. izbornoj jedinici Ines Strenja Linić tijekom izborne noći istaknula je zadovoljstvo što rezultati Mosta, kako kaže, rastu iz trena u tren u izbornoj noći, no odbila je špekulirati o postizbornoj suradnji ustvrdivši da su na “jednakoj distanci i od HDZ-a i od SDP-a”.

“Mi smo svoje okvire suradnje iznijeli. Oni su potpuno jasni, na njima je potez. Bez ispunjenja tih uvjeta nećemo ni sa kim. Očekujemo da se oni očituju. Neka ispoštuju naše uvjeti, nakon toga će se vidjeti tko je išao otvoreno prema biračima”, rekla je Strenja Linić u stožeru Mosta u lounge baru Matis.

22:50 Most u ovim trenucima ima dva mandata manje od zadnje procjene, dakle 12. HDZ ima 60, Narodna 55 mandata, Živi zid 8, IDS 4, Bandić Milan 365 2 mandata, Glasnoviću i HDSSB-u po 1.

22:35 Prema trenutačnim rezultatima, na 36 posto obrađenog biračkog tijela, Most ima 14 mandata.

22:15 Tomislav Panenić je za N1 rekao da se nada da će provoditi ključne reforme. “Ostavimo situaciju da se razvije do kraja”, kazao je nakon prvih rezultata, s 15 posto obrađenog biračkog tijela.

Na pitanje “s kim će”, Panenić kaže da je definitivno da sa strane SDP-a, ljudi koji su opterećeni optužbama, “sigurno neće moći biti u Vladi u kojoj je Most”.

22:04 Prema prvim rezultatima DIP-a, Most osvaja 13 mandata.

21:59 Prvi rezultati koji dolaze ohrabruju, vidimo da smo ostvarili bolje rezultate. Ja tvrdim da bismo vrlo lako mogli biti na 14 mandata. Mi želimo jamstvo da nam daju da možemo provoditi izmjene zakona koje su nužne. Ako imaju snage i volje, imaju šanse s nama nešto promijeniti, i jedni i drugi, poručio je Tomislav Panenić.

21:09 Atmosferu u Mostu ‘podgrijavaju’ i tamburaši.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

20:49 Atmosfera u stožeru Mosta sve je veselija. Donešena je i zastava.

N1

20:35 Nikola Grmoja za N1 je komentirao rezultate izbornih anketa, kao i razgovara li čelništvo stranke, koje se okupilo u zasebnoj prostoriji, o mogućoj suradnji s drugim strankama. Što je rekao, pročitajte OVDJE.

20:08 Nasmiješen i zadovoljan čelnik Mosta, Božo Petrov, stigao u stožer u pratnji supruge Maše. Izjave će, kazao je, dati tek iza ponoći.

20:00Ivan Kovačić komentirao je novi rezultat izlaznih anketa, prema kojemu Most dobiva 12 mandata. Na pitanje kako komentira činjenicu da su, prema izlaznim anketama, Most najveći gubitnik, Kovačić je rekao da je svaki dvoznamenkasti broj mandata – zadovoljavajući za Most. “Most je u svibnju bio na 5,5 posto, bili smo na granici da nećemo prijeći prag. Mi smo prezadovoljni s 12 mandata”, kazao je Kovačić.

N1

19:54 Stigli su novi rezultati izlaznih anketa, prema kojima Narodna koalicija dobiva 57 mandata, isto koliko i HDZ. Mostu pripada 12, Jedinoj opciji 7, IDS-u 3 mandata, koaliciji “Za premijera” 2, HDSSB-u 1, i stranci “Pametno” 1 mandat.

19:51 Rezultat izbornih anketa komentirao je i tehnički ministar Vlaho Orepić. “Ovo je potvrda da Most ima stabilno biračko tijelo i potencijala za daljnji rast”, izjavio je Hini nositelj Mostove liste u I. izbornoj jedinici. Zadovoljan je, kaže, anketama. “Bili smo u izvršnoj vlasti, a to je borba iz koje ne možete izaći neokrznuti”, rekao je.

O potencijalnoj postizbornoj suradnji s HDZ-om nije htio govoriti, a za Andreja Plenkovića rekao je kako se nada da je njegovim dolaskom na čelo HDZ-a došlo do demokratizacije te stranke. “Sama promjena čelnog čovjeka ne znači i promjenu u cijeloj stranci”, rekao je.

Kako se neslužbeno doznaje, lider Mosta Božo Petrov novinarima će se obratiti tek oko ponoći, a iza 20 sati bi se trebao obratiti jedan od utemeljitelja te stranke Nikola Grmoja.

19:45 Prvi na listi Mosta u V. izbornoj jedinici Tomislav Panenić kazao je kako je zadovoljan izlaznim anketama koje, smatra, pokazuju da Most ima stabilno biračko tijelo, a poručuje i kako sve iznad 10 mandata jamči da nema formiranja nove vlade bez Mosta.

“Zadovoljan sam anketama. Nakon burnih predizbornih vremena u kojima se krivnja nerijetko svaljivala na nas”, izjavio je Hini Panenić u izbornom stožeru Mosta nakon objave izlaznih anketa, koje im predviđaju 11 saborskih mandata. “Sve preko 10 mandata jamči da bez Mosta nema formiranja Vlade”, kazao je Panenić.

Napominje da ako, međutim, dođe do velike koalicije HDZ-a i SDP-a, Most će biti “kvalitetna oporba”.

19:15 Kad su izašle prve ankete, u Mostu se prolomio veliki pljesak. Ines Strenja Linić za N1 je komentirala rezultat izlaznih anketa. “Mislim da možemo biti zadovoljni. Most je pokazao da ima jedan kontinuitet, jedno stabilno biračko tijelo i to je najbitnije. Nas 12 mostovaca pokazali smo kako se voli svoja zemlja, kako se brane nacionalni interesi i bilo je pitanje kako će građani Republike Hrvatske to prepoznati. Vidimo da jesu”, kazala je Strenja Linić.

N1

Dodala je da birači nisu kaznili Most. “Jedan dio naših glasača bili su protestni birači koji nisu zadovoljni što su zemlji učinili i SDP i HDZ. Ovo su sad zapravo naši glasači, koji znaju što smo mi učinili i kakva smo brana bili svima onima koji su svoje interese pretpostavili nacionalnim interesima. Mi smo pokazali prvi put kako se radi kampanja”, kazala je Strenja Linić za N1.

Na pitanje s kim će ići u koaliciju, Strenja Linić kazala je da je noć duga. “Duga je noć. Nakon toga slijede i dogovori i razgovor s onima koji su spremni prihvatiti okvire naše suradnje. Prvi korak će biti formiranje Sabora i nakon toga razgovori na koji način će se formirati vlast. Neke stvari koje nismo mogli odraditi u proteklom periodu, sad će se morati odraditi”, kazala je Strenja Linić, dodavši da zasad još nisu dobili pozive ni s jedne strane.

“Mislimo da će broj naših mandata rasti, dosta je graničnih rezultata. Sačekajmo izlazne rezultate DIP-a. Mi znamo da imamo kandidata za premijera, jasno smo ga izrekli, ali o tome nakon izborne noći. Pregovore nećemo početi bez spremnosti i jedne i druge strane da krenu u promjene, odnosno da se prihvate okviri za suradnju”, poručila je Strenja Linić.

19:02 U stožeru Mosta zadovoljni su rezultatima izlaznih anketa, prema kojima osvajaju 11 mandata u Saboru.

N1

19:00 Zatvorena su birališta. Prema prvim izlaznim anketama MOST nezavisnih lista osvaja 11 mandata, Jedina opcija (Živi zid) 7 mandata, Narodna koalicija osvaja 58 mandata, HDZ dobiva 57 mandata, IDS-u idu 4 mandata, koaliciji “Za premijera” pripadaju prema prvim anketama 2 mandata, i HDSSB-u jedan mandat.

#slider_0

U Mostov stožer, prije zatvaranja birališta, pristigli su i tehnički ministri Davor Romić, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović te tehnička ministrica Dubravka Jurlina Alibegović. Nedugo nakon tehničkih ministara, u stožer Mosta stigla je i Mostova zastupnica Ines Strenja Linić.

Kako javljaju naši reporteri s terena, Elvir Mešanović i Nikolina Zavišić, mostovci u ležernoj atmosferi i dobro raspoloženi iščekuju izborne rezultate.

Kako je prolazio izborni dan pogledajte u priloženom videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.