Nagodba s bankama kamen spoticanja između Mosta i HDZ-a?

Vijesti 27. ruj 201612:09 > 12:17
Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ i Most mogli bi naići na novi sukob, koji se tiče moguće nagodbe Vlade i banaka u slučaju franak, jer Most, prema dosad dostupnim informacijama, odbija bilo kakvu mogućnost nagodbe s bankama, dok je HDZ, s druge strane, stajališta da i tu opciju treba držati otvorenom.

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, gostujući u nedjeljnoj Točki na tjedan naše Nataše Božić, na pitanje jesu li počeli pregovori između Vlade i banaka, rekao je da ne može odgovoriti na to pitanje, što upućuje da su pregovori počeli.

S druge strane, tehnički ministar financija, Zdravko Marić istie da bi nagodba bila najbolje rješenje, kako bi se izbjegla reputacijska šteta za obje strane. “Mislim da svakako treba pokušati i vidjeti je li moguće kroz razgovore i dogovor izbjeći nepotrebne sudske, arbitražne i ostale troškove, kamate i slično. Ali to je sve stvar koju ćemo vidjeti u danima koji slijede. Čim smo na nekom međunarodnom sudu, to ima neke svoje dalekosežne konotacije, ne samo financijske, nego i reputacijske i ostale. I dalje mislim da je moguće pronaći određeno rješenje bez toga, ali dozvolite da vidimo kroz te razgovore hoćemo li biti uspješni”, rekao je Marić.

Ipak, čelnik Mosta, Božo Petrov, prošloga je petka imao sastanak s Udrugom Franak, nakon kojega je rekao da su predstavnici udruge iznijeli kvalitetne argumente u korist hrvatske strane te da će se o njihovu stavu razgovarati na užem kabinetu Vlade. Mostov Miroslav Šimić nakon toga je kazao kako je mišljenje Mosta da nagodba nije najbolje rješenje i da će vjerojatno Hrvatska u ovom slučaju morati ići u spor. “Naš načelan stav je da država treba iskoristiti sve dostupne mehanizme za zaštitu svojih interesa – od pravne bitke do poreza kojima bi se od banaka nadoknadila moguća šteta”, rekao je Šimić.

Špekulira se da bi Most “slučaj franak” iskoristiti kao novi “slučaj Ina”, u kojemu će po svaku cijenu braniti nacionalne interese i na taj način ubirati političke bodove. Otvorena je mogućnost da je to i jedan od načina kako bi Most od HDZ-a mogao dobiti više u programsko-kadrovskim pregovorima. 

Ipak, ako Most nastavi odbijati mogućnost nagodbe s bankama, to bi značilo da neće pristati na pokretanje arbitraže u Washingtonu, nego će inzistirati da se spor vodi pred Sudom pravde Europske unije u Luksemburgu. Osim toga, ta strategija uključuje i donošenje poreza na aktivu bankama ako krenu u arbitražne procese u Washingtonu, što su već službeno započeli Unicredit Austria i Zagrebačka banka. Međutim, iz banaka je već neslužbeno stigla poruka da će u slučaju uvođenja poreza na aktivu u ovoj situaciji smanjiti kreditiranje države, ali i banke u Hrvatskoj pretvoriti u svoje podružnice i tako, prema njihovu tumačenju, onemogućiti oporezivanje aktive. Bio bi to totalni rat države i osam najvećih banaka i ne bi bio ni u čijem interesu, ali sve je moguće u trenutačnoj situaciji, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.