Sinčić ne vjeruje Kujundžićevom povjerenstvu o Imunološkom

Vijesti 12. pro 201609:59 > 10:01
N1

Ivan Sinčić za N1 komentirao je kako se Živi zid bori za opstanak Imunološkog zavoda.

Imunološki zavod je u blokadi od 9. studenoga, nakon čega je Uprava podnijela ostavku. U Vladi za sada ne žele previše komentirati sudbinu Imunološkog: resorni ministar Milan Kujundžić poručuje da misli da stečaja ove zdravstvene ustanove neća biti, a ministar državne imovine Goran Marić da je formirana radna skupina koja će o svemu odlučiti.

U proračunu za sljedeću godinu za Imunološki zavod je osigurano 139 milijuna kuna, što je dovoljno samo za plaće i režije.

Na pitanje tko je grobar Imunološkog zavoda Ivan Sinčić odgovara: “To tek treba utvrditi saborsko istražno povjerenstvo. Od pretvorbe smo svjedočili nizu loših uprava i NO-a, a bilo je mnogo zviždača i kaznenih prijava, ali nitko nije kažnjen. Živi zid želi utvrditi istinu; tko je devedesetih godina donosio loše odluke. Za vrijeme mandata Silobrčića Imunološki zavod je bio ulagao u privatnu štedionicu, tada su kola krenula dodatno nizbrdo”.

Najavljuje da će saborsko povjerenstvo koje će oformiti Živi zid ispitati sve o ovom slučaju, pozvati ljude da daju iskaze, angažirati vještake i na kraju, najduže u roku od šest mjeseci, objaviti rezultate tog istraživanja: “Sva naša saznanja ćemo prezentirati javnosti i na taj način ćemo napraviti pritisak”.

‘Možemo Imunološki vratiti u svjetski vrh’

Sinčić kaže da ‘Kujundžićevo povjerenstvo nema veze s njegovim povjerenstvom’, jer, ističe, ‘nema povjerenja u rad svih proteklih koja su bila formirana od strane države’.

“Mora netko biti odgovoran za Imunološki zavod koji postoji od 1893., bio je svjetski vrh, neprocjenjiva je vrijednost krvne plazme. Mi možemo Imunološki vratiti u svjetski vrh”, kaže Sinčić.

“Ovo je tragedija što se događa, da je u blokadi, da će biti stečaj… Postoji interes da se Imunološki zavod uništi i proda podobnima, ne smije se dogoditi da se u trećem mjesecu imovina proda, pojedinci će se obogatiti na imovini koja pripada nama”, kazao je Ivan Sinčić koji upozorava da ćemo krvne pripravke iz uvoza morati puno skuplje plaćati.

Mišljenja je da privatizacija Zavoda nije nužno loša: “Ne kažem da bi davanje jednog dijela u privatne ruke bilo loše, ali treba prije utvrditi nulto stanje. Prioritet je da se nastavi proizvodnja, pa i ako bi tu bila neka privatna inicijativa koja bi tome pomogla”.

Žvi zid zaključuje, želi da se i u drugim tvrtkama, primjerice INA-i, istraži loše upravljanje, te misli da bi se model povjerenstva za Imunološki trebao primijeniti i za sve druge državne tvrtke gdje je bilo lošeg upravljanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.