'Identificirano je 50 žrtava, među njima nema državljana RH'

Vijesti 21. pro 201609:18 > 09:20
N1

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović u Novom danu komentirao je situaciju u Berlinu.

Osoba koja je u ponedjeljak navečer izvela napad u Berlinu i dalje na slobodi. Podsjetimo, Njemačko tužiteljstvo prvo je osumnjičilo Pakistanca Naveda B. (23) za ubojstvo 12 i ranjavanje 48 ljudi. Iako je uhićen nakon napada, berlinska je policija izrazila sumnju da bi on mogao biti počinitelj napada, pa je u utorak navečer pušten na slobodu. Naš reporter iz Berlina Antonio Zavada javlja da policija za sada nema novog osumnjičenog.

 Hrvatski veleposlanik Vilović za N1 potvrdio je da su vlasti jutros objavile da je od ukupno 60 žrtava, poginulih i ranjenih, identificirano njih 50 i da među njima nema hrvatskih državljana.

“Još je preostala idnetifikacija osam žrtava, troje poginulih i petero ozlijeđenih, duboko se nadamo da niti među njima neće biti hrvatskih državljana”, kaže veleposlanik.

Što se tiče atmosfere u gradu, kaže da ljudi jesu u šoku, ali da nema mjesta panici: “Strah je prisutan, ali on nije prvladavajući osjećaj, postoji osjećaj žalosti i tuge, osjećaj zgroženosti i šoka, ali ne postoji panika, već odlučnost da se nastavi s dosadašnjim načinom života, a to su i bile poruke državnika, pa i svjetovnih i vjerskih vođa”.

Vilović potvrđuje da na ulicama Berlina ima puno više policijskih ophodnji, posebno na prometnicama, na kolodvorima i u zračnim lukama te da ti prizori pridonose osjećaju zabrinutosti.

Kaže da je sam napad bio šok, ali da, s obzirom na ranija upozorenja sigurnosnih službi i napade koji su se dogodili u Europi, ne može se reći da je bio neočekivan.

Vilović navodi da je u Berlinu trenutačno smješteno oko 70 tisuća izbjeglica, ali s obzirom da grad ima oko četiri milijuna stanovnika, to nije tako velika brojka: “Teško je govoriti o suživotu, velika većina njih još čeka na rješenje svog statusa, to je privremeno stanje. Berlin je sam po sebi otvoren grad u kojem živi puno nacionalosti iz cijelog svijeta, ta brojka nije takav sraz kao u nekim drugim dijelovima Njemačke pa i Europe”.

Tema migranata svakako će biti jedna od ključnih na izborima koje Njemačku očekuju pred kraj 2017.

“Ako ne bude glavna, sigurno će onda biti jedna od glavnih i utjecat će na konfiguraciju njemačkog političkog prostora”, kaže Vilović zaključujući ipak da se u narednih devet mjeseci, koliko je preostalo do izbora, puno toga može promijeniti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.