Što je HDZ dobio podržavši proračun Milana Bandića?

Vijesti 21. pro 201619:24 > 19:31
Igor Soban/PIXSELL

Milan Bandić ponovno ide u izbore koristeći sve prednosti gradonačelničke funkcije. Iako se najavljivala mogućnost da HDZ sruši gradski proračun, čime bi Zagreb dobio vladinog povjerenika, od toga ništa. Glasove HDZ-a Bandić je dobio novim obećanjima, a njegove glavne konkurentice tvrde - proračun je nerealan, ali papir sve trpi.

Dan nakon prihvaćanja proračuna Milan Bandić mirnije spava. No istina je da je proračun preživio u posljedni čas. HDZ je zbog pritisaka iz vrha stranke od njegova rušenja odustao. Javnosti su se opravdali ulaganjem amandmana koje je Bandić u cilju preživljavanja objeručke prihvatio. Riječ je o nekolicini i desetak godina starih i nikad ostvarenim projekta.

“Jadna od dužnosti predsjednika Skupštine je kontrola donesenih zaključaka i svaki zastupnik, kao i ja, kontrolirat ćemo što je realizirano”, naglasio je Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Iz Bandićevih redova poručuju da su takva obećanja uobičajena.

“Ne može nitko tražiti onoliko koliko vi možete obećati. On ima poprilično utakmica u nogama”, istaknuo je Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za hitne situacije i član užeg tima “vječnog” gradonačelnika Milana Bandića, gostujući u Novom danu N1 televizije.

Iz igre Bandića žele izbaciti Anka Mark Taritaš i Sandra Švaljek. Ne vjeruju u ispunjenje amandmana.

“Bojim se da građani ne mogu očekivati da će se projekti ostvariti. Evo samo na primjeru jednog projekta – žičara za Sljeme. Razum kaže da je potrebno 15 milijuna eura za taj projekt, a to je znatno više od jedan milijun kuna, koliko je u proračunu”, kazala je kandidatkinja za gradonačlnicu Zagreba Anka Marak Taritaš.

“Znamo da će izmjene poreza na dohodak smanjiti prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave, pa tako i za Zagreb. Prema tome, ne možemo očekivati veće prihode poreza na dohodak, nego naprotiv manje. Nažalost, papir sve trpi”, izjavila je kandidatkinja za gradonačlnicu Zagreba Sandra Švaljek.

Rušenje Bandića navodno je spriječio premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. Jedini dobitnik, za sada se čini je Milan Bandić, tako tvrdi novinar Sanjin Španović.

“Što su dobili? Po meni – nista. Izgubili su na vjerodostojnosti, na svojoj kampanji u idućih šest mjeseci jer kako ćete ići samo šest mjeseci nakon na čovjeka i govoriti da ste bolji, a prihvatili ste proračun, temeljni politički dokument”, upozorio je Španović.

Ipak, prvi put iz kruga Bandićevih suradnika vidljiv je zamor i nedostatak samopouzdanja.

“Cijela ta ekipa koja je došla u paketu – počeli su nas stizati godine i ovo su nam zadnji izbori i što se tiče izbora za gradonačelnika i Skupštine”, izjavio je Kalinić.

Bandić tvrdi kako Kalinić nije govorio i u njegovo ime.

“Ja ne znam je li se Kalinić kandidira. Ja znam da on ima osebujan stil, lepršav, i nemojte slušati svaku Kalinićevu, nemojte na to nasjedati. Kalinić je malo lepršav i osebujan, ali to je pitanje stila”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Njegov stil, stalna prisutnost u javnosti do izražaja posebno dođe u predizbornim kampanjama. I ovaj put koristit će sve prednosti gradonačelničke fotelje. Iako je u posljednji čas sačuvao dobru startnu poziciju za izbore, Bandiću prvi put u 17 godina fotelja nije sasvim sigurna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.