"Ovo je veliki gaf Vlade, kažnjavaju one koji hoće raditi"

Vijesti 05. sij 201716:47 > 16:53
Ilustracija

Smanjenje praga za oporezivanje studentskih zarada više od tri puta prvi je veliki gaf Vlade u 2017. godini, ocjenjuje se u četvrtak u priopćenju za javnost Istarskoga demokratskog sabora (IDS).

Naime, kako stoji u priopćenju koje je potpisao saborski zastupnik koalicije IDS-PGS-RI i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, umjesto da predloži konkretne mjere za poboljšanje standarda naših studenata, Vlada ne samo da ih demotivira, nego i sprečava da vlastitim radom kreiraju svoju budućnost.

“Kao i u mnogim drugim slučajevima, Vlada nepromišljenim i kratkovidnim mjerama kažnjava one koji žele raditi. Država će smanjenjem praga za oporezivanje studentskih zarada uprihoditi zaista zanemariv iznos, a s druge strane 75 tisuća studenata bit će kažnjeno za rad, trud i požrtvovnost”, navodi u priopćenju Demetlika te podsjeća kako je mnogim studentima rad jedini izvor financiranja školovanja, a on im znači i dodatno iskustvo te stjecanje dragocjenih radnih navika, što se uklapa u preporuke gospodarstvenika.

Po njegovoj ocjeni, zaoštravanjem fiskalne represije država zapravo potiče nerad i nudi razlog više studentima za odlazak u inozemstvo i razlog manje da svoje znanje u budućnosti ulažu u prosperitet naše zemlje. “Jedina je poruka koju Vlada šalje našim studentima da se u ovoj državi ne isplati raditi niti truditi. Studenti su veliki kapital svake zemlje, a odnos prema njima pokazuje razvijenost ili nerazvijenost našeg društva”, ističe se u priopćenju za javnost i dodaje kako je IDS-u s druge strane obrazovanje mladih oduvijek jedan od prioriteta, što je dokazao i ulaganjem u obnovu škola u Istri, otvaranjem menze i sveučilišnoga kampusa u Puli te obnovom pulskoga Sveučilišta.

“Nekoliko smo puta upozoravali da novom poreznom reformom srljamo unatrag i kočimo oporavak i daljnji razvoj hrvatskoga gospodarstva. Upozoravali smo na brojne nedostatke porezne reforme koja, osim što će nanijeti dugoročnu štetu turizmu, najpropulzivnijoj grani hrvatskoga gospodarstva, pogađa i jednu od najranjivijih i najperspektivnijih skupina društva – studente”, ističe se priopćenju i dodaje kako je “porezna reforma dugoročno štetna, nepromišljena i strateški potpuno promašena”. “Apsurdan financijski udar na studente samo je još jedan dokaz u prilog tome”, zaključio je u priopćenju Demetlika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.