Banac: Mediji vode sistematsku kampanju protiv predsjednice

Vijesti 09. sij 201709:26 > 09:39
N1

Gostujući u Novom danu povjesničar Ivo Banac istaknuo je da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema razloga opravdavati hrvatskoj javnosti što je i s kim radila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ni 24 sata poslije povratka predsjednice Republike iz SAD-a još uvijek nema službene informacije o susretima i razgovorima koje je vodila. Za Novi dan povjesničar Ivo Banac komentirao je predsjedničin put u SAD i reakcije hrvatske na njezino ‘tajnovito’ izbivanje iz zemlje.

“Neću se pridružiti onima koji su na ogavan način napadali predsjednicu”, kazao je.

“Glavni problem je u tome što je jedan vrlo moćan lobij u medijima našao je satisfakciju u novoj Vladi. Njihovi uobičajeni stavovi moraju imati prostor za kritizerstvo – savršen prostor za to našlli su na Pantovčaku. Vidimo jednu sistematsku kampanju za delegitimiranje Kolinde Grabar Kitarović. To je negativno i ne pridonosi stabiliziranju situacije u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Na pitanje je li predsjednica svojim potezima pridonijela situaciji, rekao je: “Bilo bi smiješno reći da nije. Sigurno ima poteza koji su mogli biti i bolje konfigurirani. Možda je i previše u javnosti. Ne bih joj preporučio presicu sada u javnost. Kao što je Picula rekao prije nekoliko dana, postoji jedan prostor diskrecije. Nema se ona što pravdati”.

Dodao je kako vjeruje da je ‘ispipavala’ kakav će odnos Trumpove administracije biti prema Hrvatskoj te da očito nije bilo drugog načina.

“Uvijek je bolje da oni dođu u posjet predsjednici”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.