'Netko mora radi na razminiranju, ne mislim o stradavanju'

Vijesti 25. sij 201718:19 > 18:27
N1

Više od dva desetljeća nakon završetka Domovinskog rata Hrvatska je i dalje prepuna mina. Od 426 km četvornih minski sumnjivog prostora koji se proteže kroz devet županija, u Šibensko-kninskoj županiji takvih je 26 četvornih kilometara. Na tom području danas je započeo i projekt razminiranja poljoprivrednih površina vrijedan gotovo 7 mil. kuna.

Na ovom radilištu trenutno se vrši strojna priprema minski sumjive površine s pet strojeva, a za rad je angažirano i 45 pirotehničara za ručnu detekciju mina. Jedan od njih jest i Slavko Đurak.

“Uglavnom su u pitanju protupješačke mine i na jednom poligonu, površini bi trebale biti protuoklopne mine, prema nama dostupnim podacima”, kaže Slavko Đurak, voditelj radilišta.

Radilište je dio projekta razminiranja 670 tisuća četvornih metara poljoprivrednih površina na području Vodica, Skradina i Drniša te općine Promina čiji je cilj obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

“Iznos je cirka 6,9 milijuna kuna, to je vrijednost ovoga projekta, odnosno troškovi razminiranja bolje reći, koji su 85% sufinancirani iz ovog europskog poljoprivrednog fonda. Ostatak od 15% snosi domaća komponenta, odnosno Republika Hrvatska”, kaže Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Uz sam rub Šibenika na brdovitom području radi i jedna žena – Maja Fekete koja se razminiranjem bavi tri godine.

“Ne razmišljam o nikakvom stradavanju. Više me zapravo brine ovako kad se moram penjati po brdima, hoću li negdje pasti i tako, a sad od samih mina – pa, netko mora i to raditi”, kaže pirotehničarka.

Kako bi Hrvatska u narednih dvije do tri godine bila u potpunosti oslobođena od minske opasnosti.

Više pogledajte u prilogu Jelene Tešije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.