Proizvodnja je rasla, ali još smo među najlošijima u EU

Vijesti 30. sij 201718:23 > 18:35
N1

Gost Dnevnika Zvonimir Savić iz HGK -a otkrio je tko je zaslužan za rekordan rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine skočila 14,9 posto, što je njezin najveći skok od 2001. godine. Time je nastavljen rast proizvodnje 23. mjesec zaredom. Istodobno industrijska proizvodnja u prosincu je porasla za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Otkud ovako veliki skok u prosincu i što on znači? Je li to zato što je lanjski prosinac bio slab ili ima još nešto iza toga?

“Ovaj pokazatelj u prosincu je u stvari iznad svih očekivanja i nastavak je pozitivnih trendova i nije vezan za nisku bazu u 2015., ali se u nekim proizvodnjama bilježi vrlo visoka stopa rasta, primjerice u proizvodnji kemikalija, u kemijskoj industriji, farmaciji, proizvodnji plastike i gume”, kaže Savić.

Dodaje da te industrijske grane, posebno farmacija, bilježe i rast izvoza.

Savić potvrđuje da su za rast industrijske proizvodnje zaslužni i pozitivni trendovi u Europi koji su se prelili na Hrvatsku.

“Dijelom je povezano i s povećanom potražnjom u Europi, pa i u tri zemlje s kojima imamo najveću razmjenu – Italijom, Slovenijom i Njemačkom, koje bilježe gospodarski oporavak. Kod sve tri zemlje bilježimo rast robog izvoza, to donosi rast potražnje za našim proizvodima”, kaže Savić.

Nastavak pozitivnih trendova, ocjenjuje, možemo očekivati i ove godine, ali, ističe, i nakon ovog rasta ukupna razina industrijske proizvodnje je za 19 posto niža u odnosu na predkriznu 2008. godinu.

“Ako nastavimo rasti po godišnjoj stopi od 5 posto, za dvije-tri godine ćemo doseći razinu iz 2008.”, kaže Savić.

Hrvatsku je po gospodarskom rastu pristigla i Rumunjska i gora od nas je sada samo Bugarska.

Na pitanje što nas čeka u idućoj godini, Savić je odgovorio: “Hrvatska je proše godine bila identična s Rumunjskom, koja sad ima veće stope rasta i, ako se tako nastavi, postoji rizik da budemo najnerazvijenija članica EU-a. Ali, bilježi se oporavak, od industrijske proizvodnje do turizma i građevine, i ako se tako nastavi, možemo govoriti da ćemo i u 2017. godini bilježiti gospodarski rast od otprilike 3 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.