Treba li mijenjati ovlasti predsjednice?

Vijesti 21. ožu 201718:24 > 18:32
PIXSELL/Patrik Maček

Šef SDP-a Davor Bernardić na jučerašnjoj panel raspravi o političkom sustavu sve je pomalo iznenadio. Bernardić je, između ostalog, rekao kako smatra da se ovlasti predsjednika države trebaju povećati. Točnije, rekao je kako bi predsjedniku trebalo dati ovlasti koje se “ne bi svele samo na protokol ili agroturizam.”

Vrlo izravan prijedlog Davora Bernardića izazvao je čuđenje.

“Dajte predsjedniku ili predsjednici da koordinira tri ministarstva. Da imenuje ministre. Ili ćemo izabrati protokolarnog predsjednika u parlamentu”, kazao je Davor Bernardić.

Nešto manje izravan na istu temu bio je u Varaždinu, no poruka je jasna – ovlasti predsjednika trebalo bi mijenjati.

“Ako ćemo imati predsjednika ili predsjednicu koji će ići po baletnim predstavama ili biti pokrovitelj sajmova sira i pršuta, onda ga je moguće birati u parlamentu dvotrećinskom većinom, kao u nekim zapadnim demokracijama. Ako ne, tada treba razmisliti o redefiniranju ovlasti”, kaže Bernardić.

I dok su složno nastupili pri potpisivanju koalicijskog sporazuma u Varaždinu, Vrdoljak i Beljak oko ovlasti predsjednice bili su nešto suzdržaniji.

“Imamo puno drugih prioriteta. Današnje ovlasti su u okvirima parlamentarne demokracije, za koju smo se odlučili, dovoljne su i ne treba ih sada otvarati”, kazao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

“U budućnosti, ostanu li ovlasti ovakve, predsjednika bi trebalo birati u parlamentu, a ne trošiti 150 milijuna kuna na izbore i imati predsjednicu koja ne razumije svoje ovlasti i često radi štetu hrvatskim tvrtkama i Hrvatskoj kao državi”, poručio je šef HSS-a Krešo Beljak.

Bivši predsjednik Ivo Josipović priznaje Bernardiću da je otkrio probleme u sustavu, no ne slaže se s njegovim prijedlogom.

“Bernardić je uočio slabosti – predložio radikalno rješenje i ne slažem se da bi predsjednik trebao predlagati ministre, ali u prijedlogu ustavne reforme navodio sam da treba premostiti očekivanja od predsjednika i omogućiti mu da on obavlja ustavne ovlasti na efikasan način, s obzirom na praktične mogućnosti”, kaže Josipović.

Bernardićeva izjava ponovno je otvorila raspravu o ovlastima predsjednika Republike Hrvatske. One se vode već godinama, no već godinama ništa se nije promijenilo.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.