'Nedopustivo je da se dugovi Agrokora plate iz proračuna'

Vijesti 13. tra 201713:10 > 13:10
N1

Gost Studija uživo bio je novinar Večernjeg lista Ratko Bošković koji je tom prilikom komentirao nove kredite odobrene koncernu Agrokor.

Na pitanje koje su to domaće banke dale kredit ako su sve banke u stranom vlasništvu Ratko Bošković je rekao kako su to ‘tehnički hrvatske banke u većinski stranom vlasništvu’.

“Ako je banka registrirana u Hrvatskoj i posluje po hrvatskim zakonima to znači da je onda ona hrvatska banka. Svaki se pojedinac ili poduzeće jednako može zadužiti i u zemlji i u inozemstvu i tu nema razlike”, objasnio je Bošković koji je bio upitan i da prokomentira novu tranšu kredita u iznosu od 80 milijuna eura.

“Raniji kredit od 100 milijuna eura je Sberbank dala da se plati PDV i neki vjerovnici, ali je taj kredit došao prije izvanredne uprave i po zakonu to nije kredit koji ima prvenstvo u naplati. Mislim da ni izvanredni upravitelj o tome ne može pregovarati jer ga zakon izravno spriječava. Ako će Sberbank davati nove kredite onda će to trebati napraviti pod istim uvjetima i “stari” kredit neće imati pravo prvenstva u otplati”, rekao je Bošković koji je dodao kako se sada govori i o kreditima u iznosima od 150, pa čak i 400 milijuna kuna ali se ne zna što stoji iza toga.

Pet banaka je kreditiralo usprkos HNB-om upozorenju, kako to komentirate?

“To je nova izloženost i ona se drugačije gleda i ima zajamčeni povrat. Domaće banke daju doprinos ozdravljenju Agrokora, a ovako se, prema geoplitičkim strategijama želi anulirati utjecaj ruskih banaka”, rekao je Bošković.

Kako komentirate pad cijena dionica kćeri tvrtki Agrokora?

“Svako ulaganje u dionice je špekulacija. Nažalost, ne padaju samo cijene hrvatskih poduzeća, pala je i cijena Mercatora ali kroz dulje razdoblje. Pala je na 82 eura, a kupljen je po 86 eura po dionici. Vidimo da Hrvatska Vlada pokušava jedno, ali tržište radi nešto drugo. Cijene hrvatskih poduzeća Agrokora su pale mimo svake mjere i izgubile su odnos s realnim stanjem poduzeća. To i nije kraj pada, mogli bismo reći…

Koja je odgovornost Agrokora u tome?

“Te su tvrtke dio koncerna i njihove uprave su trebale raditi u korist koncerna. Oni su potpisali sudužništvo za kredite Agrokora… Šteta se mjeri u milijardama kuna”.

Tko će vratiti dugove?

“Nedopustivo je da se dugovi plate iz proračuna, to ne bi ni Europska komisija dopustila. Možda će se organizirati prodaja, nekada bude, a nekada ne bude kupca. Dio dugova se može otpisati, dio pretvoriti u vlasništvo ili se rekonstruirati. Vjerovnici će sigurno izgubiti dio potraživanja. Pitanje je tko će dati novac da se dug vremenski rasporedi”, rekao je Bošković.

“Geopoitički je ključno hoće li to Hrvatskoj dati zapad ili istoik. Ako dug podmiri istok onda će se dogoditi nešto jako nepovoljno za Hrvatsku. Nema sumnje da su ruske banke dale kredite kako bi proširile svoj utjecaj na ovom području… Motivi su širi od ekonomskih i poslovnih”, smatra Bošković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.