Todorić mi je rekao par stvari, svaka bi bila veliki naslov

Vijesti 30. svi 201709:47 > 09:53
N1

Novinar Večernjeg lista Ratko Bošković u Novom danu je govorio o stanju u Agrokoru i njegovom kreditoru Sberbanci.

Kako komentirate činjenicu da je cijeli dug Agrokora gotovo polovica dobiti Sberbanke?

“Sberbank je očito jedna banka koja ima beskonačni izvor novca jer je u vlasništu ruske centralne banke, ali ipak ne mogu proizvoditi eure. Rusi su očito to htjeli u Hrvatskoj kompenzirati, ali ne znamo s čime jer se očito ovaj mladi bankar izlanuo kada je rekao da financiranje ovisi o razini suradnje. Ne znam koja bi to bila viša razina, valjda Grabar Kitarović i Putin direktno, ali ne znam točno oko čega. Vidim da je premijer dobro reagirao i nije pristao na geopolitičku igru, hladno ih je spustio na zemlju i rekao da je to čisto komercijalni odnos. Ali zanimljivo je da se između redaka ipak naslućuje da ipak postoji jedna geopolitička igra i ruski interes širi od samog Agrokora, ali mi ne znamo koji je. Ne znamo ništa o kreditima na način na koji znamo o obveznicama… Ne znam po kojem pravu su krediti ugovoreni, koji su sudovi nadležni, koja su jamstva dana.. “.

Sberbank kaže da neće prihvatiti nova kreditiranja po principu roll up, kako to komentirate?

“To je sad njihova igra nadmudrivanja. Bilo bi im zanimljivo vidjeti cilj restrukturiranja, kakvi su odnosi duga, kapitala i preostalih kredita, onda bi oni bili sigurniji. To ne zna ni Vlada, a ni Ramljak još. Cilj je dobiti Agrokor koji će opstati. Sad se tek stvaraju pretpostavke, bilanca dobiti i gubitka i bilanca stanja”.

Ramljak kaže da banke čekaju u redu da daju kredit.

“Moramo vjerovati Ramljaku jer drugo ne znamo. Taj odnos ruske banke i zapadnih banaka je očito jako kompliciran. Agrokor je propao jer su ga zapadne banke odbile i potjerale ruskim bankama. Ruske banke su tada vidjele svoju polsovnu priliku, ali i geopolitičku kombinaciju ali oko toga možemo samo špekulirati”.

Što bi bila poslovna ideja američkih investicijskih fondova koji bi ušli u kreditiranje Agrokora?

“Sve je sad igra mačke i miša, svak želi iskamčiti najviše što može. Mi sad imamo predstečajnu situaciju, u kojoj postoje vlasnici Agrokora koji se još nisu manifestrali”.

Tko je formalni vlasnik Agrokora?

“I dalje je vlasnik bivši vlasnik, ali zapravo je vlasnik vjerovničko vijeće i oni bi trebali odlučivati o svemu i oni će postati formalni vlasnici čim se uspotavi nagodba. Da dođu svi s nemogućim zahtjevima neće doći do nagodbe. To je trebalo napraviti brže, da su se riješili najveći dugovi, a da male riješavaju vlasnici i odluče hoće li dokapitalizirati ili prodati”.

Koliko ovakva situacija može trajati?

“Može trajati koliko zakon nalaže, ovakvu situaciju još nismo imali. Trajat će dok se ne postigne nagodba”.

Zazvučala je grubo Grefova izjava, je li moguća tužba?

“Meni su ljudi koji su radili na takvim poslovima u Americi rekli da je moguće tužiti, ali da li će oni taj spor dobiti to je pitanje. Državu se ne može ovršiti, ona ne može bankrotirati. Obveznice korporacija je teško naplatiti od države jer su one zaštićene. Na neki način, s obzirom da je država promijenila uvjete kreditiranja preuzela je i dio rizika. Dano je implicitno državno jamstvo. Tužba protiv države i njezin uspjeh su samo teoretski”.

Što očekujete od daljnjih poteza Todorića, hoće li progovoriti?

“Teško mi je reći. Ja sam s njim razgovarao privatno, prijateljski 15-ak minuta, tražio sam intervju od njega kao i svaki novinar u Hrvatskoj, ali rekao je da nije trenutak. Rekao mi je par zanimljivih stvari i svaka od njih bi bila veliki naslov ali ja ne želim o tome govoriti javno, to bi bilo izigravanje povjerenja. On još uvijek ne želi, ne može i neće pričati. Možda neće nikada, ne možemo to reći, to je u ljudskoj prirodi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.