Čikotić za N1 otkrio što donosi Mostov prijedlog otkupa Ine

Vijesti 28. lip 201709:26 > 09:38
N1

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, gostovao je u Novom danu i komentirao Mostov program otkupa Ine od MOL-a.

Što donosi današnji Mostov prijedlog i što je različito od Vladina prijedloga za vrijeme koalicije s Mostom?

Ono što ćemo danas prezentirati je model reotkupa. Naš model ne uključuje prodaju dionica HEP-a i što ćemo na taj način moći HEP pripremiti i ojačati za buduća djelovanja, a Inu ćemo vratiti u naše vlasništvo kako bi bila temelj energetskog razvoja Hrvatske.

Kakav model otkupa predviđa Most?

Danas ćemo ga detaljnije predstaviti, to nije model javnog duga, predviđa izdavanje dvije vrste obveznica koje će prikupiti sredstva na tržištu kapitala. Preduvjet je dogovor s mađarskom stranom, nakon toga ide se u isplatu i reotkup Ine, ali najvažniji prvi korak je procjena vrijednosti Ine i to je ono što je Vlada trebala napraviti. To je podloga za pregovore s MOL-om. Ima elemenata za pregovore. Mi znamo da će to mnogima zasmetati i da će otvoriti druge teme, ali procjena vrijednosti, pregovori i što kraće vrijeme reotkupa i da možemo sami upravljati svojim resursima na najbolji način. Ako će ostati ovakav status quo, onda je bolje da ne uzimamo Inu, ako nemamo pravu strategiju i viziju. Ako ne znamo što želimo, onda je bolje da je nemamo. Ako želimo biti ozbiljna država, onda je to preduvjet da je vratimo.

Zašto vjerujete da bi građani i tvrtke ulagali u državni fond koji bi otkupio Inu?

Trenutna situacija je da su dvije države vlasnice Ine. Mi ne možemo na kvalitetan način upravljati Inom. Tražit ćemo da država bude vlasnik 75 posto dionica, a 15 posto ostali. Taj model je puno tržišno transparentniji od postojećeg modela. Mi ne želimo da građani svoj novac nude za Inu, na tržištu ima novca, želimo Inu izvesti na tržište. Mi želimo o tome razgovarati, želimo biti konstruktivna oporba koja će nuditi rješenja. Ne želimo se baviti bespotrebnim politiziranjem, pozivamo sve financijaše i ekonomiste da provjere i daju svoju ocjenu ovoga modela.

Vuku li se repovi oko afere Konzultantica i plinskog biznisa?

Ina je tema još od bivše države, ona je zaslužna za pad dvije vlade. Ona će nas pratiti i dalje. Imam osjećaj i dojam da se dio vladajućih želi riješiti Ine kako bi se gurnuli pod tepih brojni problemi koji postoje. Teme ekonomije su broj jedan, svi nas prestižu, a mi i dalje pričamo o prošlosti. Škare za sukno su u njihovim rukama i vidjet ćemo sad što je bitno.

Tko upravlja HEP-om?

HEP nažalost nema upravu, postojećoj je istekao mandat, nemaju legitimitet upravljanja, čeka se njihova smjena već godinu i pol dana. Trebamo prestati politički kadrovirati u javnim tvrtkama. Moramo imati na papiru što želimo s Inom, Hepom, Janafom, Plinacrom. Moramo prestati s političkim kadroviranjem, jer ono nas je dovelo do toga. Nemamo viziju strategije razvoja HEP-a, a želimo ići na road show. Ne bih htio da privatizacija HEP-a sad bude tema, možda je to i cilj, da se odvrati pozornost od Ine.

Kako komentirate sastanak Ante Ramljaka i Ivana Vrdoljaka?

U Hrvatskoj kao maloj zemlji mogu reći da su uvijek isti likovi, samo se vrijeme mijenja. Mislim da je nepotrebna kava prinudnog upravitelja Agrokora i bivšeg šefa HNS-a. Ja ne bih komentirao njihove prijateljske odnose. Ljudi se poznaju otprije, ne bih ulazio u dubinu, ali mislim da to nije primjereno, pogotovo jer je Vrdoljak izašao iz politike.

Kako komentirate uspjeh Mosta na lokalnim izborima?

Meni je drago da se Most s povećalom prati kroz cijelu Hrvatsku. Mi smo politička opcija centra i možemo koalirati sa svima koji žele postići napredak u sredinama. Mi smo nametnuli teme koje su važne i surađivat ćemo sa svima koji prihvate takve naše uvjete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.