Humanitarno pomaganje migrantima neće biti kažnjivo

Vijesti 29. lip 201711:34 > 11:39
REUTERS/Stoyan Nenov

Vlada je u četvrtak prihvatila četiri amandmana na predloženi Zakon o strancima.

S popisa kažnjivog pomaganja izuzima se pomaganje u prelasku državne granice radi spašavanja života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne medicinske i humanitarne pomoći, kao i pomaganje u nezakonitom boravku iz humanitarnih razloga.

Dakle, građani smiju pružati svaki oblik humanitarne pomoći migrantima, ali ih ne smiju skrivati ili im pomagati da se sakriju od policije.

Cilj je ovog amandmana, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, da se ne kažnjavaju građani koji pomažu strancima iz čistih humanitarnih razloga.

Prihvaćena je i odluka kojom se broj članova Savjeta za razvoj civilnog društva povećava s 31 na 37, i to na način da se ‘dodaju’ još dva predstavnika javne vlasti – Ministarstva turizma te Središnjeg državnog ureda za sport te još četiri predstavnika civilnog društva, i to jedan s područja turizma a tri predstavnika manjina.

Iako je bio na dnevnom redu, objavljenom u srijedu navečer uz poziv za sjednicu Vlade, na sjednici u četvrtak ipak se nije raspravljalo o nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.