Ante Mrvica odlazi iz splitske luke: 'Sila zakona, što ćeš'

Vijesti 12. kol 201714:33 > 14:40
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ante Mrvica (65) u svojoj dugoj karijeri zaradio je pregršt epiteta i nadimaka; najčešće ga nazivaju 'dobrim duhom splitske luke' ili 'tatom-matom za trajekte', iako baš ništa ne može opisati njegov spektar dužnosti i djelokrug rada. On, službeno 'koordinator Jadrolinije za splitsko područje', u stvarnosti drži pod kontrolom cijelu gradsku luku.

Telefon nikada nije ugasio, ali ni na jedan razgovor nikada nije potrošio više od desetak sekundi. Ureduje, preusmjerava, intervenira i spašava. Kad je kakva veća Hajdukova utakmica, njemu će se otočani obratiti za kasnije isplovljavanje. Kad se na Braču ili Šolti dogodi neka nevolja, on će alarmirati kompletan zapovjedni lanac. Kad autobusu s četrdesetak djece s Visa otkažu kočnice tamo negdje oko Dugopolja, Mrvica će narediti da ih se pričeka – bolje da svi malo zakasne kućama, nego da netko glavu gubi.

Još samo dva vikenda i Ante Mrvica odlazi u penziju. Nije mu baš lako palo, vidi se, ali zadnjeg dana kolovoza splitska luka definitivno ostaje bez svog zaštitnog znaka. Čovjeka koji, pojednostavljeno, drži sve njene konope.

‘Sila zakona, što ćeš’, kratko Mrvica komentira svoj odlazak za tportal.

Po svemu sudeći, zamijeniti ga neće nitko. Iz Splita i s obližnjih otoka već se čuje mrmorenje zbog neobičnog poteza Jadrolinije, koja red u svojoj najvećoj i najprometnijoj luci po svemu sudeći namjerava održavati ‘na daljinu’, iz Rijeke: u ovom dijelu Dalmacije zasad je nezamislivo da neće imati ‘svoga Mrvicu’, nekoga čiji broj se može okrenuti usred noći i tko će uvijek biti na usluzi, u roku od nekoliko minuta stvoriti se na licu mjesta. Koga će se od rujna nazivati, neki govorni automat?!

‘Je, ukinuli su moje radno mjesto. Ne znam ni zašto ni kako, niti ću se izjašnjavati o tome’, dodaje Mrvica.

Završio je višu pomorsku školu, pa onda i Pomorski fakultet u Splitu u njegovoj prvoj generaciji.

‘Završio sam strojarstvo, ali nisam htio da me kao neke kolege ‘vodaju okolo kao kufer’ – pa sam se zainatio i završio i nautički smjer. Želim znati sve i moći sve.’

Nije tu stao: uskoro je magistrirao, a zatim i doktorirao logistiku i menadžment. Posljednjih godina honorarno drži dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu i svoje iskustvo tako namjerava i dalje prenositi novim generacijama. Iz znanstvenih voda neće ga potjerati ni sila zakona ni kruta kompanijska pravila.

‘Neki ljudi misle da je pametnije trošiti na robu, auta ili mobitele, ali ja sam se uvjerio da je svaka kuna koju sam dao u obrazovanje višestruko vrjednija. Nema veće satisfakcije’, kaže Mrvica za tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.