Vukšić za N1: Grabar Kitarović je remetilački faktor

Vijesti 15. sij 201508:43 > 08:45
N1

U emisiji Novi dan gostovao je saborski zastupnik Branko Vukšić koji je komentirao potencijalnu ustavnu krizu koja se počela zahuktavati nakon predsjedničkih izbora.

“Ne ulazimo u ustavnu krizu i ove su reakcije su pretjerane. Josipović je džentlamenski priznao poraz, a ovo je stav jedne SDP-ovke, a tome je dolio ulje na vatru Milanović koji nije čestitao Kitarović. Sjetimo se da Milanović ni 2007. nije čestitao ni Sanaderu. Ponavlja se njegova bahata reakcija. Nema ustavne krize”, naglasio je Vukšić.

Dodao je kako bi sumnja u ustavnost izbora postojala kada bi pravni stručnjak Ivo Josipović osporavao izbore, a kriza bi nasatala kada bi se poništili izbori.

Milanovićevo ALI

Jučer se iznenadno oglasio i visoki izvor iz Banskih dvora koji sumnja u zakonitost izbornu pobjedu. “Ako Milanović sumnja, pokazat će da u sebi nema ništa državničkog. Ovo je vrsta politikanstva. Ako stručnjaci kažu da nema razloga za sumnju, ovo je tada bespotrebno. Uvjeren sam da će Milanović danas na konferenciji nakon sjednice Vlade izreći neko ALI. To radi protiv sebe, protiv Vlade i stvara tenzije koje su nepotrebne. On treba razmišljati kako će završiti mandat jer neće zasigurno više nikad biti premijer čak i ako SDP na parlamentarnim izborima dobije većinu”, istaknuo je Vukšić.

Grabar Kitarović je remetilački faktor

Vukšić je komentirao i najave novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će inicirati sazivanje sjednice Vlade o gospodarskim potanjima. “Tu se sad vidi Milanovićeva tvrdoglavost, i Kolindina tvrdoglavost. Ona je trenutno remetilački faktor. Najavila je da će kontrolirati, da će pozvati na red Milanovića, a ona nema ta prava. Nema ovlasti sazvati sjednicu Vlade i da je Milanović pametan, on bi to prihvatio. Ona u ovom trenutku izgleda kao da je pozvana srušiti Vladu, a nema to pravo. Pozivala je na jedinstvo, a sada radi protiv jedinstva. Vlada ima većinu, no nisam za puč. Sad se vidi i da su branitelji u Savskoj politička priča koja ima za cilj destabilizirati Vladu. Branitelji zaslužuju da se kaže popu pop, a bobu bob i da se to završi”, rekao je Vukšić.

“Na političkoj sceni će doći do polarizacije i tu treba promijeniti retoriku. U izbornoj smo godini i tu se ne rade prijeveremeni izbori. O povjerenju Vladi sigurno ne bih glasao. Milanović ne uživa povjerenje. No, ne bih volio da se dogodi scenarij da se počnemo okupljati kako bi se rušila vlada u Parlamentu”, istkanuo je Vukšić.

Na vrata kuca Radnička fronta

Vukšić je komentirao i vrlo brzu popularnost Sinčića, ali i pad popularnosti ORaH-a. “Ništa se ne događa bez razloga. Nakon izbora Laburisti su se trebali profiliriati u ozbiljnu stranku. Nismo se politički odredili lijevo, nego smo krenuli u centar, što mi nismo bili. Holy je to iskoristila, tu našu nesmotrenost i u tom trenutku je zabljesnula. Dogodio se Ivan Sinčić, no na vrata kuca i još jedna zanimljiva osoba, a to je Mate Kapović i njegova Radnička fronta.

Sinčić je još nedorečen i bit će zanimljivo vidjeti kako će se do izbora Živi zid pozicionirati. Ne znamo je li on lijevo, desno. No on je protiv dviju velikih stranaka, i to s pravom”, komentirao je Vušić te dodao kako mu se u kampanji nije svidjelo to što su se nakon prvog kruga i Josipović i Kitarović počeli dodvoravati Sinčiću, pogotovo jer “stil kampanje Ive Josipovića nije svađalački. Pokušao je doći u centra, a on to nije. Izgubio je kompas i zasluženo je izgubio. Nisam sretan što je pobjedila Kolinda Grabar Kitarović i mislim da neće biti dobra predsjednica”, rekao je Vukšić.

Prijeti nam fašizacija

“U ovih deset mjeseci će se vidjeti da nam prijeti pogibelj. Krenula je fašizacija, npr. sjetimo se izjave o jugosmradovima Igora Borovca iz Varaždina. To je bio najveći skandal u kampanji. To se prije nije događalo. Kitarović je rekla da će nas vratiti u 90-te. Ne daj Bože da se vratimo u 90-te. Treba poštivati različita mišljenja, a Kitarović se mora ograditi od nekih izjava Karamarka koji polarizira Hrvatsku”, istaknuo je Vukšić .u razgovoru za N1 televiziju