Most traži od Opare da odustane od većeg prireza u Splitu

Vijesti 05. ruj 201723:02 > 23:04
Most

Gradski vijećnik Mosta nezavisnih lista u Splitu Ante Čikotić reagirao je na najave povećanja prireza u gradu pod Marjanom. Smatra da je dosadašnje porezno opterećenje od 10 posto svakako previše i da treba graditi javne politike u smjeru realizacija mjera koje bi doprinijele da se u što kraćem roku prirez smanji.

“Razočarani smo smjerom i vizijom koju nudi splitska koalicijska većina. Ovako gradonačelnik može biti svatko”, izjavio je Čikotić i dodao: “U ovu koalicijsku vlast nismo imali povjerenja od samog početka, ostavili smo vremena da vidimo kako će se razvijati situacija, međutim ne događa se ništa novo. Doduše, iluzorno je očekivati od onih kojima je ista polazna i dolazna točka javnog djelovanja, a to je nesposobnost, da dožive unutarnju revoluciju i započnu skrbiti o javnim potrebama i dobru građana”.

Čikotić napominje i da gradskim financijama treba pristupiti analitički, prostora za racionalizaciju samog rada gradske uprave ima kroz uvođenje  digitalizacije procesa, bolje upravljanje javnim nabavama te na način da se napokon da pristupi korištenju EU fondova u kojima nam je na raspolaganju vise od milijardu kuna.  Učinkovitija gradska uprava bit ce poboljšani servis građanima i poduzetnicima dok će se kroz uštede u procesima javnih nabava te aktivnim korištenjem EU fondova za gradske investicije novac spuštati prema poduzenticima koji će generirati veće prihode i poslovne aktivnosti što će pak imati za posljedicu povećanje zapošljavanja. Grad treba biti pokretač razvoja, priopćeno je iz Mosta.

Osim toga Čikotić naglašava: “Most je pokazao primjerom kakav smjer želimo zauzeti, jedan o prvih koraka bio nam je rasterećenje poduzetnika kroz ukidanje poreza na ime tvrtke čime smo poduzetnicima uštedjeli 119 milijuna kuna, a splitskim više od 10 milijuna kuna te smo poduzeli mjere za zadržavanje cijene energenata što je rezultiralo time da nije bilo poskupljenja što je pak osiguralo sigurnost građanima i gospodarstvu”.

 “Sada vidimo viziju vertikale vlasti. Zagreb diže cijenu energenata za cijelu RH, a Split diže cijenu rada na 15 posto što je zakonom propisan maksimum. Pozivamo gradonačelnika i koalicijsku vlast da odustanu od povećanja prireza i okrenu se prvotnoj funkciji a to je da budu servis građanima i poduzetnicima”, poručili su iz Mosta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.