U normalnoj državi ministrica Dalić bi trebala dati ostavku

Vijesti 22. ruj 201717:17 > 17:22
N1

Doktorand fizike Mislav Cvitković, jedan od autora otvorenog pisma ministrici Martini Dalić, za Studio uživo N1 televizije objasnio je zašto bi projekt termoelektrane na Perući bio opasan za rijeku Cetinu i Cetinsku krajinu.

Cvitković priznaje da je i sam na početku bio za projekt jer bi on donio radna mjesta cetinskom kraju gdje je gospodarstvo na koljenima.

Pojašnjava da se projekt reverzibilne hidroelektrane Vrdovo razvijao godinama, a da se odjednom u projektu, 2016. godine tijekom predstavljanja studije utjecaja na okoliš, pojavila termoelektrana Peruća snage 500 MW, a što bi bila najjača termoelektrana u Hrvatskoj.

“Čim smo vidjeli brojeve povezane uz taj projekt, momentalno smo promijenili mišljenje. Odmah smo shvatili da je takva elektrana daleko prekapacitirana za Cetinu u ekološkom smislu”, kaže Cvitković pojašnjavajući da su do tog zaključka došli u Inicijativi “Ne daj se, Cetino”, ali i neki drugi znanstvenici.

Objasnio je i zašto su se otvorenim pismom obratili ministrici i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, koja  je u Saboru burno reagirala i poručila kako joj je “dosta više slušati laži o Perući”.

“Optužba za laž je bila i povod našeg otvorenog pisma jer je to zapravo presedan da vi kao ministar gospodarstva u Saboru znanost optužite za laž. Ja to gledam kao politički napad na akademiju, a to je samo po sebi nedopustivo. Druga stvar koja je nedopustiva je da, a također je presedan, ministar gospodarstva brani neki privatni projekt. Samim time ministrica bi u normalnoj državi trebala dati ostavku”, kaže Cvitković.

Cijeli razgovor s Mislavom Cvitkovićem, u kojem pojašnjava zašto projekt u ekološkom smislu nije dobar, pogledajte u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.