Netipična javna nabava Ministarstva regionalnog razvoja

Vijesti 06. lis 201718:38 > 19:26
Marko Mrkonjic/PIXSELL

N1 televizija je dobila anonimnim putem jedan zapisnik o otvaranju ponuda s javne nabave u koju se upustilo Ministarstvo regionalnog ravoja i fondova EU.

U nabavu tešku 10 milijuna kuna išlo se početkom devetog mjeseca. Ministarstvo je nabavljalo IT platformu za strateško planiranje i upravljanje razvojem, softver koji bi trebao pomoći prilikom organizacije projekata za fondove EU.

Kada su išli u javnu nabavu išli su u rakozvani pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave. Pregovarački postupak koji ne ide toliko široko i nije klasični postupak javne nabave gdje se traži od javnosti, od svih zainteresiranih, gdje se ide na široki tender i poziva sve koji misle da bi na bilo koji način mogli doprinijeti i natjecati se, već se išlo na konkretno rješenje. U cijelom smo tjednu komunicirali s Ministarstvom, tražili objašnjenja, zašto su išli prema tom rješenju, prema članku 131. stavku 1 i točki 2c Zakona o javnoj nabavi koji omogućuje u vrlo rijetkim situacijama ovakvo nadmetanje. Uglavnom se kao opravdanje uzima da se radi o nekom intelektualnom vlasništvu koje nema nitko drugi, već konkretni ponuditelji. Da to ne mora biti tako govori čitav niz ispitanih okolnosti. Pokušali smo razgovarati s ministricom Žalac. Evo što nam je kazala:

“Mislim da to nije nikakva velika vrijednost u kontekstu onog što je nama na raspolaganju i što nama treba. Mi smo u dva navrata napismeno dali sve što ste od nas kao televizija tražili.

Žalbeni postupak je u tijeku, ja ne bih oko toga ništa previše komentirala, videjt ćemo kako će završiti. Ja smatram da je to jedan od najboljih softvera koji sam vidjela. Natječaj je objavljen u službenom glasilu EU, tako da su ga svi vidjeli”, komentirala je ministrica Žalac.

Žalbe su stigle tek nakon otvaranja ponude, a jedna je i od King ICT-a, jedne od najvećih Hrvatskih IT tvrtki.

U nastavku donosimo prepisku Hrvoja Krešića s Ministarstvom.

“Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU početkom rujna je išlo u javnu nabavu IT platforme za strateško planiranje i upravljanje razvojem (PLUR). Procijenjena vrijednost predmeta javne nabave bila je 9,86 milijuna kuna bez PDV-a. Ministarstvo se u ovom postupku opredijelilo za pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave (čl. 131. stavak 1 točka 2c Zakona o javnoj nabavi). S obzirom da navedeni članak Zakona propisuje:

“Javni naručitelj smije koristiti pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje za dodjelu ugovora o javnoj nabavi:
(…)
2. ako samo određeni gospodarski subjekt može izvoditi radove, isporučiti robu ili pružiti usluge iz bilo kojeg od sljedećih razloga:
(…)
c) zbog zaštite isključivih prava, uključujući prava intelektualnog vlasništva.”

Molim Vas da mi odgovorite na pitanja koja slijede:

– O kakvom se konkretnom intelektualnom vlasništvu ponuditelja (Zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Razvojna platforma j.d.o.o. te tvrtka MICRO PROJEKT, D.O.O., Ruđera Boškovića 27, 21000 Split) radi a da ga Ministarstvo nije moglo dobiti ni od koga drugoga nego je moralo ići u pregovarački postupak bez javne nabave vrijedan gotovo 10 milijuna kuna?

– Što je konkretno tražilo Ministarstvo?

– Kako je Ministarstvo došlo do spoznaje da ono što traži može ponuditi samo ova zajednica ponuditelja?”, prvi je upit N1 televizije.

Odgovor Ministarstva:

“Nastavno na Vaš upit vezano uz javnu nabavu IT platforme za strateško planiranje i upravljanje razvojem, dostavljam Vam tražene informacije:

Sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske, u okviru Nacionalnog programa reformi za 2017. godinu predviđena je aktivnost 3.1.1.3. Uspostava IT sustava za planiranje, praćenje i izvještavanje kao dio mjere 3.1.1. Uspostava sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem čiji je Nositelj aktivnosti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sama svrha IT sustava je omogućiti u potpunosti elektroničko prikupljanje i pohranu statističkih i financijskih podataka potrebnih za pripremu, praćenje i izvještavanje o provedbi strateških dokumenata u cilju povezivanja strateških okvira istih s troškovima, izvorima financiranja i resursima potrebnima za njihovu provedbu i uvođenjem središnjeg registra razvojnih projekata kao dijela IT sustava te napraviti poveznicu između pripreme razvojnih projekata, dokumenata strateškog planiranja i učinkovitog korištenja sredstava državnog proračuna i sredstava Europske unije namijenjenih RH, što je definirano i nacrtom prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Usprkos velikom broju različitih IT sustava i baza razvojnih projekta u Republici Hrvatskoj na nacionalnoj i regionalnoj razini, još uvijek nije u primjeni centralizirano rješenje povezivanja pripreme razvojnih projekata i stvaranja zalihe projekata (Project Pipeline-a ) s dokumentima strateškog planiranja što je ključno kako za njihovu učinkovitu izradu, tako i za reviziju istih, ali i u procesu pregovaranja s Europskom komisijom oko utvrđivanja strateških ciljeva i prioritetnih područja intervencije u okviru Partnerskog sporazuma i Operativnih programa koji se izrađuju za potrebe korištenje EU fondova.

Zbog svega navedenog, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2015. započelo s provedbom Twinning light projekta IPA 2013 FFRAC „Podrška uspostavi sustava strateškog planiranja na nacionalnoj razini (CRO Strategija)“ u suradnji s Uredom Vlade Republike Litve, u okviru kojeg je razrađen prijedlog modela za učinkovitiji sustav strateškog planiranja razvoja. U sklopu projekta izrađena je analiza sustava strateškog planiranja i usporedba s nekoliko država članica EU-a, razrađen je prijedlog novog modela koji sadrži opis hijerarhije i povezanosti strateških dokumenata za dugoročno, srednjoročno i kratkoročno planiranje te poveznicu s proračunskim planiranjem, definirane su ključne uloge u sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem te je razrađen koncept IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem.

Cilj je Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uz podršku IT rješenja za strateško planiranje i upravljanje razvojem, objediniti sve ključne podatke o aktima strateškog planiranja s nacionalne, regionalne i lokalne razine kao i razvojne projekte, od faze projektne ideje pa sve do završetka izrade natječajne dokumentacije i spremnosti razvojnih projekata za financiranje te na jednom mjestu objediniti sve akte strateškog planiranja i razvojne projekte koji su u planu i pripremi kako bi se integracijom s drugim provedbenim sustavima (MIS, ISA i IT platforma Ministarstva financija) optimizirala apsorpcija sredstava u dužem vremenskom razdoblju te pratilo i potpomognulo sva javna tijela u pripremi projekata koji imaju potencijal za financiranje iz proračuna, fondova EU i drugih izvora sufinanciranja.

Za potrebe nabave IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem napravljena je analiza tržišta u svrhu identifikacije postojećih rješenja IT sustava koja odgovaraju potrebama Ministarstva. Analizom tržišta i postojećih rješenja koja se primjenjuju u javnim tijelima RH, identificirano je samo jedno rješenje na tržištu koje sadrži potrebne funkcionalnosti sukladno gore navedenim potrebama Ministarstva te se temeljem Zakona o javnoj nabavi krenulo u pregovarački postupak budući da se radi o IT rješenju zaštićenom u smislu propisa koji regulira prava intelektualnog vlasništva.”

Drugi, dodatan upit N1 i odgovor Ministarstva:

“Najljepša Vam hvala na odgovoru. Neke mi stvari, međutim, nisu u potpunosti jasne, pa ću biti slobodan postaviti Vam nekoliko potpitanja:

– Na koji ste točno način analizirali tržište? Je li moguće analizu na koju se pozivate dobiti na uvid?

– S obzirom da je Republika Hrvatska dio Europske unije, jeste li ispitivali mogućnosti za nabavku ovakvog softvera po jeftinijoj cijeni izvan Hrvatske?

– Uz pretpostavku da je predmet javne nabave jedinstveno i ničim drugim zamjenjivo softversko rješenje, što se dogadja s autorskim pravima nad svime sto se spomenutim softverom obrađuje? Tko je vlasnik podataka važnih za državu?

– Zašto je Ministarstvo – s obzirom na iznos od gotovo 10 milijuna kuna bez PDV-a, koliko iznosi vrijednost javne nabave – tražilo tzv “ready made” rješenje umjesto umjesto tzv “tailor made” rješenja? Je li se moglo dobiti softver namijenjen samo i isključivo za potrebe MRRFEU za taj novac? Ako nije, je li na europskom tržištu bilo jeftinijih rješenja koja bi Ministarstvu bila na raspolaganju samo uz plaćanje licence?”

Odgovor:

“S obzirom na loše iskustvo državne uprave u ranijim ugovaranjima savjetodavnih usluga u cilju izrade različitih IT rješenja te na potrebu da se IT sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem uspostavi što prije s obzirom da je isti neophodan za proces revizije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Razvoj ljudskih potencijala 2014. – 2020. koji započinje krajem ove godine, Ministarstvo je odlučilo provesti analizu tržišta kako bi utvrdilo eventualno postojanje implementiranog IT rješenja u javnim tijelima u Republici Hrvatskoj koje bi odgovaralo potrebama uspostave gore navedenog IT sustava.

Prilikom programiranja Operativnih programa (2013. – 2014. godina) MRRFEU kao Koordinacijsko tijelo u sustavu upravljanja ESI fondovima nije imalo Nacionalnu razvojnu strategiju (kao krovni strateški dokument RH koji određuje ključne razvojne prioritete i strateške ciljeve) kao ni adekvatno IT rješenje koje je moglo omogućiti uvid u spremnost razvojnih projekata u različitim područjima intervencije za financiranje iz ESI fondova što je rezultiralo izradom Operativnih programa koji ne odgovaraju stvarnim potrebama sa terena te dovelo do loše apsorpcije ESI fondova kojoj danas svjedočimo.

Kako bi MRRFEU kao resorno tijelo državne uprave moglo učinkovito napraviti reviziju Operativnog programa i koncentrirati novac u strateške ciljeve i prioritetna područja intervencije gdje imamo spremne razvojne projekte potrebno je uspostaviti IT sustav koji će dati uvid koji su razvojni projekti i u kojim područjima spremni za financiranje, što će biti osnova za reviziju Operativnog programa i pregovaranje sa Europskom komisijom kako preraspodijeliti postojeće alokacije u okviru Operativnih programa sa područja koja nemaju spremne razvojne projekte na ona koja imaju, a sve kako Republika Hrvatska ne bi izgubila ogromnu količinu novca iz ESI fondova koja joj je bila stavljena na raspolaganje.

Za potrebe nabave IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem napravljena je analiza tržišta u svrhu identifikacije postojećih rješenja IT sustava u Republici Hrvatskoj kako bi se dobio uvid da li koje od tih rješenja implementiranih u javnim tijelima odgovara potrebama Ministarstva.

Kod istraživanja tržišta najvažniji parametri bili su odgovaranje funkcionalnosti IT sustava na zahtjeve funkcionalnosti definiranih u okviru Twinning light projekta IPA 2013 FFRAC „Podrška uspostavi sustava strateškog planiranja na nacionalnoj razini (CRO Strategija)“ te broj javnih tijela u Republici Hrvatskoj u kojim je IT rješenje provedeno na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te učinkovitost provedbe u istima. Važno je napomenuti da je u istraživanju tržišta bilo irelevantno da li je IT rješenje vlasništvo domaće ili međunarodne tvrtke već da je implementirano u Republici Hrvatskoj.

Kao što je već prije navedeno, analiza tržišta pokazala je da je PLUR jedino gotovo rješenje na tržištu koje omogućava uvid u dostupnost razvojnih projekata na svim razinama strateškog planiranja i upravljanja razvojem u RH. Nabavom licenci za njegovo korištenje MRRFEU-u i VRH-u bit će omogućena realizacija potreba s aspekta uspostave IT sustava. Bitno je naglasiti da će u slučaju primjene predmetnog IT rješenja isključivi vlasnik podataka koji se unose i obrađuju biti Naručitelj, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.”

Komunicirali smo i s King ICT-om

“Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU početkom rujna je išlo u javnu nabavu IT platforme za strateško planiranje i upravljanje razvojem (PLUR). Procijenjena vrijednost predmeta javne nabave bila je 9,86 milijuna kuna bez PDV-a. Ministarstvo se u ovom postupku opredijelilo za pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave (čl. 131. stavak 1 točka 2c Zakona o javnoj nabavi).

Na javnoj je nabavi odabrana zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Razvojna platforma j.d.o.o. te tvrtka MICRO PROJEKT, D.O.O., Ruđera Boškovića 27, 21000 Split.

Uvidom u dokumentaciju saznali smo da se tvrtka KING-ICT žalila na ovaj postupak javne nabave, pa Vas molim da nam odgovorite:

– Zašto ste uputili žalbu na ovaj postupak te s kojim argumentima?

– Ima li KING-ICT u svom portfelju proizvode koji su mogli konkurirati na ovom natječaju (u slučaju da se nije išlo na postupak javne nabave bez prethodne objave)?”, pitali smo King ICT.

“S obzirom da je žalbeni postupak u tijeku, kao strana u žalbenom postupku nismo u mogućnosti davati izjave do njegovog završetka. Po odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, moći ćete vidjeti sve što Vas zanima”, odgovorili su nam iz tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.