Traži se referendum protiv monetizacije autocesta

Vijesti 06. lis 201413:40 > 14:08
CROPIX/Damjan Tadic

Građani Hrvatske vrlo će vjerojatno na još jedno referendumsko izjašnjavanje. Široka fronta od 14 organizacija, što nevladinih, što sindikata od 11. do 25. listopada prikupljat će potpise za zaustavljanje monetizacije autocesta.

Inicijatori ne sumnjaju u uspjeh i napominju kako im se već u startu priključio velik broj građana i organizacija. Ako bi Vlada i nakon prikupljenog dovoljnog broja potpisa odugovlačila s raspisivanjem referenduma, spremni su i na radikalnije akcije. Naime, u Organizacijskom odboru smatraju kako je monetizacija nedopustiva, neisplativa i štetna te uvod u rasprodaju i ostalih resursa države. Odbor nudi i alternativna rješenja.

Detalje pogledajte u izjavama s današnjeg predstavljanja inicijative.

Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta), sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i pet sindikalnih središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske).

CROPIX/Damjan Tadić
CROPIX/Damjan Tadić
CROPIX/Damjan Tadić
CROPIX/Damjan Tadić
CROPIX/Damjan Tadić
CROPIX/Damjan Tadić