Ured predsjednice: Okosnica puta u BiH nije izborni zakon

Vijesti 14. sij 201819:23 > 19:28
N1

Nakon Turske, i sastanka s turskim kolegom Erdoganom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putuje u Bosnu i Hercegovinu. Iz Ureda predsjednice poručuju - okosnica puta nije izborni zakon, dvije zemlje imaju i drugih zajedničkih tema.

Sastanak s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom i razgovor o izbornom zakonu u BiH hrvatsku je predsjednicu koštao novih kritika iz BiH, ali i dijela hrvatske javnosti.

Izmjenama izbornog zakona, oko kojih je i zaiskrilo, a koje zagovara Hrvatska, Hrvati bi sami birali svoga predstavnika u tročlanom predsjedništvu. Dosad su ga birali svi građani Federacije, pa se događalo da brojniji bošnjački narod preglasa želje malobrojnih Hrvata. Ustavni sud naložio je izmjene zakona prije jesenskih izbora.

Promjene izbornog zakoga očito ne odgovaraju svima, kaže Kovač. U tome vidi izvor kritika za hrvatsku predsjednicu. “Neki u BiH ne žele da se provede odluka Ustavnog suda i da se provede ravnopravnost svih naroda u izbornom procesu i očito ne žele da se provede ta odluka Ustavnog suda”, rekao je Miro Kovač.

Jedini ispravan dogovor mogu postići samo bh. politički akteri među sobom, kaže bivši predsjednik Ivo Josipović. “Ako se promijeni izborni zakon, on se neće promijeniti zbog intervencija naše predsjednice, već usprkos tim intervencijama. Povijest nas uči, svako neprimjereno ulaženje u prostor druge države nas šalje dalje od cilja. Mislim da Hrvati u BiH nemaju nikakve koristi od takvih stvari”, rekao je Josipović.

Predsjednica bi uz Sarajevo trebala obići i Srednju Bosnu. Detalji puta još se ne otkrivaju, kao ni teme koje će iznijeti na stol. No tema izbornog zakona s jedne strane zbog kritika koje je podigla u BiH, ali i hrvatskog stava da se zbog Hrvata zakon mora izmijeniti, neće se moći izbjeći.