Zašto Grad skriva koliko Zagrepčane košta Snježna kraljica?

Vijesti 22. sij 201817:57 > 17:58
N1

Koliko je Zagrepčane uistinu koštala utrka skijaškog kupa na Sljemenu? Dva tjedna nakon natjecanja gradski holding i dalje ne otkriva u potpunosti u kojoj su mjeri javne tvrtke sudjelovale u organizaciji Snježne Kraljice. Čemu tajnovitost?

Dva dana sljemenske snježne zabave prošla su uspješno, smatraju organizatori, jer Zagreb je itekako promoviran u skijaškom svijetu. A cijena te promocije? Tada su nas uvjeravali da je u ukupnom budžetu utrke tek četvrtina novca građana, a ostalo pokrivaju privatni sponzori.

“Proračun je 19,5 milijuna kuna”, rekao je Vedran Pavlek, direktor skijaškog saveza.

No, teza o četvrtini, brzo se istopila.

“Grad Zagreb je u 2018. godini sufinancirao utrku Snow Queen Trophy sa 6,5 milijuna kuna, a za sve ostale upite, molimo Vas, obratite se organizatoru tj. Hrvatskom skijaškom savezu”, odgovorili su na upit iz Gradske uprave na upit N1.

Od 19,5 milijuna kuna, 6,5 milijuna daje Grad. Dakle, ne četvrtinu, već trećinu novca. No, nije ni trećina jer nisu uračunate i brojne gradske tvrtke koje sudjeluju u organizaciji. Tražili smo konkretne brojke.

“Društvo sudjeluje u organizaciji ovog događaja na način da pojedine naše podružnice pružaju svoje usluge prilikom pripreme i tijekom održavanja spomenute skijaške utrke. Zagrebački holding d.o.o. zauzvrat dobiva promidžbu, sukladno potpisanom ugovoru s Hrvatskim skijaškim savezom”, kažu iz Zagrebačkog holdinga.

Još prošli tjedan tražili smo Holding konkretne podatke o tome koliko je gradskog novca, odnosno novca gradskih tvrtki, potrošeno na organizaciju Snježne kraljice te da nam dostave ugovor sa skijaškim savezom na uvid, no iz Holdinga rezolutno poručuju: “Ne, ne damo vam ugovor”.

“Dosta sudjeluju gradske tvrtke u tome, a zašto tajnovitost? Zašto skrivanje tih troškova Snježne kraljice? Pa ja ne znam zašto vi imate problema s tajnovitošću, postoji zakon o javnom priopćavanju, izvolite se obratiti Zagrebačkom Hodlingu i dobit ćete informaciju na vrijeme”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Informacija nema ni od Hrvatskog skijaškog saveza. Na naše upite o točnom troškovniku utrke odgovaraju nam da svi odgovorni za te informacije trenutno nisu u Hrvatskoj već na skijaškim natjecanjima.