S Karepovca se sada, osim smrada, širi strah i nepovjerenje

Vijesti 06. velj 201818:10 > 18:12
N1

Novi strah među Splićanima izazvala je izjava ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kako ne zna što se udiše s Karepovca i je li opasno. Na to su odmah reagirali iz Banovine. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara vratio se na posao, održao izvanredni sastanak u Gradskom vijeću i pozvao sve nadležne instutucije da hitno dođu u Split.

Osim smrada koji guši Splićane s Karepovca se sada širi strah i nepovjerenje.

Iako sanaciju i dalje podržavaju, zabrinutost stanovnika za zdravlje potaknule su izjave Jasne Ninčević, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ. Ona pred kamere danas ne želi, kaže kako ima smrtni slučaj u obitelji. A u njezinoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju koja je uznemirila sve u gradu – stoji: “Neću preuzeti odgovornost za zdravlje ljudi, jer ne znamo što smo udahnuli, to nitko ne može sa sigurnošću reći. Svi tvrde da je sve sukladno aktualnom projektu, ali činjenica je da ne postoji studija utjecaja na okoliš izrađena nakon 2000. godine.”

Radi toga se na posao vratio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Traži od nadležnih hitno razrješavanje ovog problema.

“Zatražiti od HZJZ na nacionalnoj razini, gosp. Krune Capaka, min. okoliša i nadležnih inspekcija promptnu, hitnu intervenciju, dolazak u Split”, rekao je Opara.

Iz HZJZ odgovaraju kako je sanacija nužna. Kažu kako ne mogu potvrditi da nema opasnosti za zdravlje građana, ali se na temelju dosadašnjih mjerenja može s velikom vjerojatnošću tvrditi da ni neki drugi eventualno prisutni plinovi ne prelaze dopuštene vrijednosti. No sasvim je sigurno da postoje tehnički instrumenti kako se emisija plinova s odlagališta i smrad mogu smanjiti, no to treba biti dogovor između investitora, izvođača i nadležnih tijela.

Oporba traži i objavu okolišnih dozvola. Sanacija Karepovca nastavlja se i dalje. Čeka se potez resornog ministarstva.

Više pogledajte u prilogu Jelene Tešije.